Sağlık sektörünün önde gelen meslekleri arasında bulunan fizyoterapistlik, birçok açıdan vatandaşın merak konusu olmuştur. Peki, fizyoterapist maaşları 2024 yılında ne kadar oldu? Devlette ve özelde fizyoterapistler ne kadar kazanıyor yanıtladık!

Fizyoterapist Maaşları 2024

2024 yılı için fizyoterapist maaşları, ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Fizyoterapist maaşları 2024 yılı itibarıyla 25.000 TL ile 65.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Oldukça merak edilen fizyoterapist maaşları görev yapılan sektöre, deneyime ve unvana göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda karşımıza çıkan hizmet süresine göre fizyoterapist maaşları ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Deneyim Süresi

Fizyoterapist Maaşları

Deneyimsiz Fizyoterapist Maaşları

30.000 TL

2 Yıllık Fizyoterapist Maaşları

35.000 TL

4 Yıllık Fizyoterapist Maaşları

43.500 TL

Uzman Fizyoterapist Maaşları

48.000 TL

15 Yıl Ve Üzeri Fizyoterapist Maaşları

60.000 TL

Fizyoterapist Maaslari 1

Devlette Fizyoterapist Maaşları

Fizyoterapist maaşları 2024 yılında ne oldu sorusunu en genel anlamıyla inceledik. Şimdi de bu maaşlar hakkındaki bazı detaylara inelim… Peki fizyoterapist maaşı devlette ne kadardır?

  • Devlet hastanelerinde çalışan bir fizyoterapist, 42.500 TL ile 50.000 TL arasında maaş almaktadır.

Özelde Fizyoterapist Maaşı

Sağlık sektöründe çalışma alanları oldukça geniştir. Bu kapsamda görev yapan sağlık çalışanları devlette, özel hastanelerde ya da özel kliniklerde çalışabilmektedir. Konumuzla bağlantılı olarak özel sektörde görev yapan bir fizyoterapistin aldığı maaş ise aşağıda yer almaktadır:

  • Fizyoterapist maaşları özel sektörde 25.000 TL ile 65.000 TL arasında seyretmektedir.

Fizyoterapist Maaslari 2

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 'kriz yok' açıklamasına CHP'den tepki var TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 'kriz yok' açıklamasına CHP'den tepki var

Yurt Dışında Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar?

Ülkemizde yaşanan enflasyon ve beraberinde gelen hayat pahalılığı karşısında vatandaş, yurtdışındaki yaşam standartlarını oldukça merak etmektedir. Bu kapsamda en çok araştırılan şey ise meslek gruplarının aldığı maaşlardır. Peki yurt dışında fizyoterapist maaşları 2024 yılında ne kadardır?

Ülkemizde en çok araştırılan ülke Almanya olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi ise gerek verdiğimiz göçler, gerek ağırladığımız turistler ve gerekse Alman vatandaşlarının yaşam standartlarının kalitesidir. Dolayısıyla yurtdışında görev yapan fizyoterapist maaşlarını Almanya çerçevesinde ele alacağız.

Yurtdışında çalışan bir fizyoterapist, 2024 güncel verilerine göre 3.415 Euro ile 5.915 Euro arasında maaş almaktadır. Bu da güncel kur farkına göre, 119.576 TL ile 206.941 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bunun yanı sıra Almanya’da görev yapan fizik tedavi uzmanları, yıllık 1.000 Euro promosyon almaktadır.

Fizyoterapist Maaslari 3

Fizyoterapi Teknikeri Maaşı

Fizyoterapist olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren programlarından mezun olmak gerekir. Ancak ön lisans programında 2 sene Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü okuyanlar, fizyoterapi teknikeri olur. Bu kapsamda en çok araştırılan konulardan biri de fizyoterapi teknikeri maaşıdır.

Fizyoterapi teknikerleri, fizyoterapistlere göre daha düşük miktarda maaş almaktadır. Fizyoterapi teknikeri maaşları ise 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir:

  • Fizyoterapi teknikeri maaşı 2024 yılı için, 18.200 TL ile 28.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Fizyoterapist Nedir? Ne İş Yapar?

Fizyoterapist maaşları 2024 yılında ne oldu konusunu detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de bu mesleği biraz yakından tanıyalım… Bu kapsamda ilk olarak fizyoterapist nedir sorusunu cevaplayalım.

Fizyoterapist, insan vücudunda bulunan kas ve iskelet sistemindeki bozuklukları tedavi eden kişilere denir. Bu kapsamda insan vücudunda yaşanan ve fiziksel zorlamalarla meydana gelen ağrılarla, kasılmalarla ve bozukluklarla savaşırlar.

Fizyoterapistlerin detaylı görev tanımı ise aşağıda yer almaktadır:

  • Fizyoterapistler fiziksel sağlık sorunu yaşayan kişileri bazı testlere tabi tutar ve onun kas, eklem ve sinir gücünü değerlendirir.
  • Fizyoterapistlerin uyguladığı test sonuçları, hastaya en uygun olan rehabilitasyon ve egzersiz tedavisini belirler.
  • Bu kapsamda fizyoterapistler, hastaya uygun olan tedaviyi uygular ve hastanın gelişimini takip eder.
  • Fizyoterapistler kas, iskelet ve sinir sistemi konusunda uzman kişilerdir. Bu kapsamda felçli hastalara özel tedavi teknikleri uygularlar.
  • Fizyoterapistler vücudunun bazı uzuvlarını kaybetmiş veya bu uzuvları işlev kaybı sebebiyle kullanamayan hastalara protez takar. Bu kapsamda protezlerin kullanımını da onlara öğretir.

Fizyoterapistlerin tedavi sağladığı hastalıklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Felç
  • Serebral palsi
  • Duruş bozuklukları
  • Parkinson
  • Boyun ve bel fıtığı
  • Kas, tendon, sinir yaralanmaları
  • Spor sakatlanmaları
  • Kalça ve diz protezi ameliyatı sonrası
  • Kırık tedavisi sonrası
  • Yumuşak doku rahatsızlığı
  • Eklem hastalıkları
  • Sinir sıkışması
  • İltihabi eklem rahatsızlığı

Fizyoterapist Maaslari 4

Fizyoterapist Nasıl Olunur?

Fizyoterapist maaşları 2024 yılında ne oldu sorusunun yanında merak edilen bir diğer konu, fizyoterapist olmak için hangi yollardan geçilmesi gerektiğidir. Fizyoterapist olmanın ilk şartı eğitim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu eğitimin ise iki yolu vardır.

Bu kapsamda öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun olmak gerekir. İkinci yol ise 2 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon yüksekokulunu bitirmektir. Bu okulun ardından dikey geçiş sınavına (DGS) başvurup, eğitim 4 yıla tamamlanır. Ardından ise fizyoterapist olunabilmektedir.

Bu eğitimlerin ardından devlette çalışmak isteyen fizyoterapist adayları, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girip yeterli puanı alarak devlet hastanelerine atanabilmektedir. Özel sektörde çalışmak isteyenler ise özel hastane veya kliniklerin açmış olduğu ilanlara başvurabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Fizyoterapist maaşları 2024 yılında ne oldu, bu mesleğin görev tanımı ve nasıl yapılacağı hakkındaki bilgileri verdik. Şimdi de vatandaşın bu konu hakkında en çok merak ettiği noktalara değinelim…

Fizyoterapist Doktor Sayılır Mı?

Fizyoterapistler de doktorlar gibi hastanelerde görev yapmaktadır. Bu sebeple doktor olup olmadıkları oldukça merak edilmektedir. Ancak fizyoterapistler tıp eğitimi almazlar. Aldıkları eğitim fizyoterapi ile sınırlıdır. Dolayısıyla fizyoterapistler doktor değildir.

Fizyoterapist Tıp Mezunu Mu?

Fizyoterapistler tıp mezunu değildir. Üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde eğitim görürler. Aldıkları dersler ise tıp öğrencileri ile benzerlik göstermektedir (Anatomi gibi). Ancak fizyoterapistlerin aldıkları eğitim, tıp eğitimi kadar geniş değildir.

Fizyoterapist Nöbet Tutar Mı?

Mevzuatta yer alan bilgilere göre fizyoterapistlerin nöbet tutması esas kılınmıştır. Bu kapsamda devlet hastanesinde görev yapan fizyoterapistler; hafta sonunda, resmi tatil günlerinde ve sosyal etkinliklerin düzenlendiği günlerde görev yapar. Ancak bu görevlendirme daha sonra izin kullandırmak şartıyla gerçekleşmektedir

Kaynak: HABER MERKEZİ