Rapora göre, 2024 yılı Türkiye’nin son 53 yılındaki en sıcak yıl olarak kaydedildi. Ayrıca, Türkiye genelinde yağışlar ortalamaların altında kalırken, İzmir ve diğer büyük şehirlerde de ciddi azalmalar görüldü.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2024 yılı sıcaklık değerlendirme raporuna göre, Türkiye’nin 2024 yılı ortalama sıcaklığı 15,6 derece olarak ölçüldü. Bu sıcaklık, 1991-2020 yılları arasında belirlenen normal değer olan 13,9 derecenin 1,7 derece üzerinde gerçekleşti. Değer, 1971-2024 yılları arasındaki dönemde kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti ve 2010 yılındaki 15,5 derecelik sıcaklık değerini de geride bıraktı.
Yılın 37 günü normalin üzerinde sıcaklık
2024 yılı boyunca Türkiye genelinde sıcaklıklar, çoğunlukla normalin üzerinde seyretmeye devam etti. 2007 yılından itibaren normalin üzerinde sıcaklıkların yaşandığı yılların sayısının arttığı belirtilirken, 2024 yılı özelinde ise sadece 1 gün normalin altında, 328 gün normal sıcaklık civarlarında, 37 gün ise normalin üzerinde sıcaklıklar gözlemlendi.
Rekor sıcaklıklar Ocak, Nisan, Haziran ve Temmuz aylarında görüldü
Raporda ayrıca 2024 yılına ait sıcaklık rekorları da vurgulandı. Özellikle ocak, nisan, haziran ve temmuz aylarında ortalama sıcaklıklar tarihe geçti. Mevsimsel veriler de bu yıl kış ve yaz mevsimlerinin sıcaklık açısından rekorlarla tamamlandığını gösteriyor. Yılın 10 ayında ortalama sıcaklıklar normalin üzerinde gözlemlenirken, sadece mayıs ve kasım aylarında sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.
Yağışlar yüzde 6,3 azaldı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2024 yılına ait yağış raporuna göre ise Türkiye genelinde yağışlar, ortalamanın yüzde 6,3 oranında azalma gösterdi. Azalma, ülke genelindeki iklim değişikliği ve hava koşullarındaki değişikliklerin bir sonucu olarak değerlendirilirken, bölgeler bazında bu durum farklılıklar gösterdi. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri hariç, diğer bölgelerde yağışlarda azalma gözlendi.
Ege Bölgesi'nde en fazla yağış azalması gerçekleşti
2024 yılında, yağış azalmalarının en fazla yaşandığı bölge Ege Bölgesi oldu. Raporda, Ege Bölgesi’nde yağış miktarlarının yüzde 22,4 oranında azaldığı belirtilirken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise yağışların yüzde 7,5 oranında arttığı kaydedildi. Karadeniz Bölgesi’nde ise yağışlar, mevsim normalleri civarında gerçekleşti.
İzmir ve diğer büyük şehirlerde yağışlar azaldı
Rapora göre, 2024 yılında İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde de yağışlar normalin altında kaldı. Özellikle İzmir’deki yağış miktarları, bölgedeki kuraklık belirtilerini artırdı. Yağışlardaki azalma, tarım sektöründen su kaynaklarına kadar geniş bir yelpazede etkilerini hissettirdi.
Rize en fazla yağışı aldı, Edirne en azını aldı
2024 yılında en fazla yağış alan il ise 1869,9 milimetre ile Rize oldu. Rize’deki yağış miktarı, mevsim normallerinin yaklaşık yüzde 17 üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, 2024 yılında Türkiye’nin en az yağış alan ili ise Edirne oldu. Edirne’deki yağış miktarındaki azalma ise yüzde 35’i buldu.
Yıllara göre yağış verileri
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 1991-2024 yılları arasındaki yıllık yağış verilerini incelediğinde, Türkiye genelinde en fazla yağışı 2009 yılında 728,3 milimetre ile alındığını, en az yağışı ise 2008 yılında 451,6 milimetre ile aldığını belirtti. 2024 yılında Türkiye genelindeki yıllık toplam yağış miktarı ise 537,2 milimetre olarak ölçüldü. Bu rakam, 33 yıllık veriler ışığında ortalamanın yüzde 6 altında kalmış oldu.
İklim değişikliği etkilerini gösteriyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporunda, Türkiye’deki iklim değişikliği etkilerinin her geçen yıl daha belirgin hale geldiği vurgulandı. Sıcaklıkların artması ve yağış miktarlarının azalması, özellikle tarım, su kaynakları ve çevresel denge üzerinde ciddi etkiler yaratmaya başladı.