Bedelli askerlik hizmeti almak isteyenlerin ödemek zorunda kalacakları ücretin, 250 bin TL seviyelerine ulaşması bekleniyor.

Bedelli askerlik ücreti, Temmuz 2024 döneminde memur maaşlarına yapılan yüzde 19,31’lik artışla 182.609 liradan 217.871 liraya yükselmişti.

Bedelli askerlik tutarı, memur maaş katsayısına bağlı olarak 2025 Ocak ayında yeniden artış gösterecek. Altı aylık enflasyon farkı ile memur zammı oranının OVP’de yer alan yüzde 41,11’lik tahmine göre yüzde 11,33 olacağı öngörülüyor. Bu durum, 2025 bedelli askerlik ücretinin 242.555 lira seviyesine çıkmasını sağlayacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Temmuz 2024’te yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Mali ve Sosyal Haklar” genelgesi çerçevesinde bedelli askerlik tutarının 2024 yılının ikinci altı ayı için 217.871,04 lira olarak belirlendiğini bildirmişti.

8 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla bedelli askerlik müracaat işlemleri de başlamıştı.

Türkiye’nin ilk Gastro Müzesi Muğla’da açıldı Türkiye’nin ilk Gastro Müzesi Muğla’da açıldı

Bedelli askerlik nedir, kimler yararlanabilir?

Bedelli askerlik, zorunlu askerlik hizmetinin yerine daha kısa süreli askerlik yapmak isteyenler için bir alternatif sunuyor. Ancak, bu seçeneği değerlendirmek isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Askeralma Kanunu’na göre bedelli askerlik başvuru şartları şu şekildedir:

- Kişilerin, askerlik çağına girmiş olmaları, ancak herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın askerlik hizmetine başlamamış olmaları gerekmektedir.

- Sağlık muayenelerinin tamamlanarak “Askerliğe elverişli” raporu alınmalıdır.

- Bedelli askerlik başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde belirlenen bedelli askerlik ücreti ödenmelidir.

Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde, bedelli askerlik için başvuru yapılabilir ve kura ile sınıflandırma sürecine dahil olunabilir.

Bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır?

Bedelli askerlik başvurusu, e-devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden yapılabilir. E-devlet üzerinden başvuru yapmak için önce yoklama kaydının oluşturulması gerekmektedir. Bunun için E-devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı sayfasına giriş yaparak “Askerliğim” bölümünden yoklama başvurusu yapılmalıdır.

Yoklama başvurusunu tamamladıktan sonra aile hekiminden muayene işlemleri yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra, başvuru ve sağlık muayene sonuçları Askeralma Genel Müdürlüğü’ne iletilir. Genel Müdürlük, başvuruyu değerlendirerek onayladıktan sonra yoklama kaydı süreci tamamlanır. Askerlik yoklama kaydındaki tüm bu aşamalar, Askerliğim sayfasındaki “Askerlik Yoklaması Süreç Takibi” bölümünden takip edilebilir.

Yoklama kaydı oluşturulduktan sonra, yine Askerliğim sayfası üzerinden “Askerlik Hizmet ve Celp Tercih İşlemleri” yapılmalıdır. Bu adımda bedelli askerlik hizmet türü seçilerek, askere gitmek istenen döneme göre celp ve sevk tercih sıralaması yapılır. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra, bedelli askerlik için anlaşmalı kurumlara ücret ödemesi yapılmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi