SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / İzmir’in Dikili ilçesinde kurulacak olan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), Türkiye ve Avrupa’nın en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası'nın iş birliğiyle hayata geçirilen proje, bölgedeki tarımsal üretim kapasitesini artırmayı ve sanayi ile tarım entegrasyonunu sağlamak için büyük bir fırsat sunuyor.

2025 yılının son çeyreğinde yatırımcılara parsellerin teslim edilmesi hedeflenen projenin altyapı yatırımlarının ise bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Proje ile bölgede yıllık 80 bin ton yaş meyve ve sebze üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Dikili'de sahada incelemelerde bulundu

T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Proje Sahası'nı ziyaret etti. Ziyaret, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ziyarette ayrıca, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, Müdür Yardımcısı Kutluhan Özdemir, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, Dikili Kaymakamı Cevat Gün, T.C. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi ve Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Yönetim Kurulu ile Müteşebbis Heyet Üyeleri de yer aldı.

Ziyaret sırasında modern sera teknolojileri ve sürdürülebilir tarım uygulamaları hakkında bilgi alan Bakan Yardımcısı Bağcı, bölgede tarımsal üretim ile sanayi entegrasyonunun önemine değindi. Bağcı, "Burası, sadece İzmir için değil, Türkiye'nin tarımsal üretim ve sanayi entegrasyonunu geliştirmesi açısından önemli bir projedir. Yeni yılda, bu bölgedeki yatırımcılara yönelik yeni destekler sunacağız. Bu projeyle tarıma dayalı sanayinin gelişmesini ve tarımsal üretimin daha verimli hale gelmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Dikili Osb Dünya Bankası kredi desteği ile alt yapı yatırımları hızla devam ediyor

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Projesi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ve Dünya Bankası kredisi ile finanse edilen Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) kapsamında destekleniyor. Proje kapsamında, yüzde 60'ı hibe olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, 10 yıl geri ödemeli 30 milyon dolar finansman sağlandı. Bu kredi, organize sanayi bölgesinin altyapı çalışmalarının yanı sıra jeotermal ısı merkezi ve ilgili altyapı sistemlerinin kurulumu için kullanılacak.

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu kredi, organize sanayi bölgemizin altyapı (yol, kanalizasyon, yağmur suyu, sulama ve kullanma suyu, elektrik, telekomünikasyon, veri iletimi), jeotermal ısı merkezi ve isale hatları, SCADA sistemi, atık su arıtma tesisi gibi teknik yapım işlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş durumda. Altyapı ve jeotermal ısı merkezi kurulumu için proje hazırlıkları son hızla devam ederken, proje sahasında yürütülen çalışmalar kapsamında bataklık ve elverişsiz alanlar, ıslah edilerek tarıma uygun hale getiriliyor" dedi. Çakan, 2025’in son çeyreğinde parsellerin yatırımcılara teslim edilmesini planladıklarını belirtti.

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında genel bilgiler:

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Kaynaklı) Sera Organize Sanayi Bölgesi, 2019 yılında kuruldu ve Türkiye’nin 21. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak tüzel kişilik kazandı. Proje, toplam 3 milyon 38 bin metrekarelik alanda kuruluyor ve Avrupa ile Türkiye'nin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor.

Bu devasa proje, tarıma dayalı sanayi alanında yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunmayı amaçlıyor. Tarımsal üretim ile sanayi arasındaki entegrasyonu sağlamayı, bu sayede daha verimli ve çevre dostu üretim süreçleri oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca, bölgedeki üreticilere modern sera teknolojileri sunulacak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla üretim kapasitesi arttırılacak. Bu projeyle, Dikili ve çevresindeki tarımsal üretim gücünün önemli ölçüde artması bekleniyor.

Muhabir: Osman Günden