Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de 42 ilde 61 organize tarım bölgesi oluşturulduğunu belirterek, "Bu bölgeler, hem üretim yapılacak hem de paketleme gibi işlemler gerçekleştirilecek, sonuçta pazara gönderilecek" dedi.

Karaman'da elma hasadına katılan Bakan Yumaklı, Türkiye'nin elma üretiminde dünya genelinde ikinci, ihracatta ise yedinci sırada olduğunu ifade etti. Tarımsal üretimin pazarlama kısmının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yumaklı, "Üreticilerimiz teknolojinin geliştirilmesinde önemli bir mesafe katetti. Sadece elmayı değil, ona yönelik teknolojiyi de ihraç ediyorlar. Planlı üretim ve işlenmeyen arazilerin değerlendirilmesiyle üretimimizi artırmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yumaklı, nişasta bazlı şekerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda, "Tarımsal üretim planlamasına bu ürünleri dahil etmedik çünkü farklı dinamiklere sahipler. Ancak denetimlerimiz devam ediyor; usulsüzlükler tespit edildi ve yaklaşık 600 milyon lira ceza kesildi" dedi.

Planlı üretim modelinin 1 Eylül'den itibaren devreye girdiğini belirten Yumaklı, "Hububat, baklagil, yağlı bitkiler ve yem bitkileri için 2028 hedeflerimizi açıkladık. Bu uygulamalarla ülke kaynaklarını daha verimli kullanmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Images 1-5

"6 bölgede üretim başladı"

Şehirlerin çevresinde tarımsal üretimi desteklediklerini dile getiren Yumaklı, "Jeotermal enerji gibi girdilerin kullanıldığı organize tarım bölgeleri oluşturduk. 42 ilde 61 organize tarım bölgesi kuruldu ve burada üretim ile iyi tarım uygulamaları bir arada gerçekleştirilecek. 6 bölgede üretim başladı, 7'sinde ise yatırımlar devam ediyor" dedi.

Bakan Yumaklı, Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde hububat tohumu eleme tesisinin açılışını yaptı ve "Türkiye'de her 100 kilogram ürünün 97 kilogramı yerli topraklarda üretiliyor. Tohum sektöründe de önemli bir konumdayız; ihracat yapıyoruz ve desteklerle üretimi artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi