Performansların yanı sıra atölye çalışmaları, paneller ve yürüyüşler sunan Bergama Tiyatro Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşti. Bu yıl ilk kez uygulanan KİOSK programı ile Ege bölgesi üreticilerine finansal ve operasyonel becerilerini geliştirme fırsatı sağladı. Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hedefiyle yola çıkan Bergama Tiyatro Festivali, bu yıl 5. kez sanatseverlerle buluştu. Festival, 9-11 Ağustos tarihlerinde 5000’i aşkın katılımcıya ev sahipliği yaptı. Tiyatro sahnesindeki öne çıkan örneklerin yanı sıra, yerli ve uluslararası 12 performans, festival özel içerikleri, disiplinlerarası atölye çalışmaları, paneller, söyleşiler ve yürüyüşlerle zenginleştirilmiş bir program sundu. Festivalin geniş katılımcı kitlesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi'nin katkıları, BERKSAV (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı), Bergama Ticaret Odası ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği'nin destekleriyle oluştu.

Her yaştan sanatseverler katıldıHer yaştan sanatseverler katıldı

Fibabank ve Ateş Çelik'in sponsorluğunda, BERaBER tarafından Bergama'nın tarihi ve özel mekanlarında düzenlenen festival; Asklepion Antik Tiyatro, Emre Arolat imzalı kültür merkezi BerKM, Bergama'nın bağımsız kültür sanat alanı Odeon Pergamon, asırlık Çınarlı Kahve ve Osmanlı Arastası gibi çeşitli mekanlarda gerçekleştirildi. Festival, üç gün süren etkinlikleriyle hem ücretli hem de ücretsiz etkinlikleriyle her yaştan sanatseveri ağırladı.

Bu yıl ilk kez hayata geçirilen KİOSK performatif showcase, Ege Bölgesi'nde tiyatro ve performans üretimi yapan yerel sanatçıları Türkiye genelindeki sahne sanatları profesyonelleriyle bir araya getirmeyi hedefledi. Bu program, katılımcılara yeni ifade alanları sunarak, finansal, idari ve operasyonel becerilerini geliştirme fırsatı verdi. Ege Bölgesi’nden seçilen 22 başvuru arasından seçilen; Gong Sahne & Defne Prodüksiyon’un “GONG”, Mudhik Tiyatro’nun “BİR MUDHİK OYUN”, Boyoz Akademi Sanat Merkezi’nin “CANİ” ve Tiyatro Kök35’in “HİÇ KİMSENİN ÖYKÜSÜ” oyunları, festival kapsamında bir showcase olarak izleyicilerle buluştu. Ekipler, üç gün boyunca düzenlenen tanışma, bağ kurma, atölyeler, söyleşi ve forum etkinlikleriyle profesyonel gelişimlerine katkıda bulunma fırsatı yakaladı.

Gala konserinde Şevval Sam coşkusu Gala konserinde Şevval Sam coşkusu

Katılımcılardan yoğun ilgiKatılımcılardan yoğun ilgi

Festivalin son günü, Erika Batdorf ve Gülce Oral’ın 2023 Bergama Tiyatro Festivali sırasında kadınlarla gerçekleştirdikleri sohbetlerden ilham alarak geliştirdikleri “Eski Köye Yeni Hayal” adlı Türkiye-Kanada ortak yapımı proje, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Bu interaktif deneyim, Asklepion’a özgü tasarlanmış olup, katılımcılara antik kentlerde çağdaş kadın imgelerini sunarak yeni duygular ve hikayeler yaşattı.

Doç. Dr. Serhan Ada'nın kolaylaştırıcılığında Arasta’da düzenlenen “Eteğimizdeki Taşlar” adlı etkinlikte, Gülsen Akbal, Metin Güler, Özlem Günerli, Elif Moroğlu, Emre Yıldızlar ve Doç. Dr. Leman Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlik, katılımcıları Türkiye’nin kültür endüstrilerinde var olmak ve üretim yapmak üzerine düşünmeye davet etti.

Muhabir: BALAMİR YILDIZ