6 Şubat'ta felaketi yaşayan Türkiye depremden dolayı hala yaralarını taşıyor Kahramanmaraş merkezli deprem çevre illeri adeta yerle bir etti. Binlerce can kaybına neden olan deprem, ihmalide gözler önüne serdi. Yargı süreci, mezara dönüşen binalarda ihmal edilen insanlar için çalışıyor. Bu kapsamda Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, depremde aralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sporcu, öğretmen ve tur rehberlerininde bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği yıkılan İsias Hotel ile ilgili tutuklanan 5'i tutuklu 11 sanığın yargılanmasına başladı.
İsias Oteli davası
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde, ilk sarsıntının ardından saniyeler içinde enkaz haline gelen Adıyaman'daki İsias Otel'de 72 kişinin ölümüne neden oldu. 5'i tutuklu 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 11 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
Dava kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli, "Kasıtlı olarak birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla suçlanıyor. "İddianamenin eksik olduğunu söyleyen Kuzey Kıbrıslı aileler ve avukatları, davanın "olası bir kast" suçlamalarına dayanması gerektiğini savunuyorlar."
Kuzey Kıbrıs Başbakanı'da olayın takipçisi
Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ünal Üstel, duruşmayı yaklaşık 100 kişilik bir heyetle takip ettiğini söyledi. Üstel, "Dava bizim için çok önemli. Isias Otel olayı depremle ilgili olaylardan biridir. Dolayısıyla tartışılacak davalar ve sonuçlar hem Türkiye açısından hemde KKTC açısından çok önemli olan diğer davaların emsalleri açısından önemlidir. Çünkü Isıas davasıda bizim davamız. Türkiye Cumhuriyeti'nin yüce Türk adaletine güveniyoruz" dedi.
Sanıkların ifadeleri
Duruşmada dinlenen otel sahibi tutuklu sanık Ahmet B, kendisine otel arsasının ticari konut olarak imar edildiğini, başvurduğu belediyenin ise buranın 9. kata imar edildiğini ancak ileride 12. kata çıkarılacağını zemin ve proje buna göre hazırlanması gerektiğinin söylendiğini savundu. Sanık, demirin veya direğin kolon kesildiği söylemlerinin iftira niteliğinde olduğunu söyledi.
Ahmet B, "Ben suçlu değilim, suçlu insan pişmanlığını ortaya koyar, 52.000 can gitti,otel misafirlerim gitti,o kadar üzüldüm ki eğer ben suçlu olsaydım enkazın başına geçip hayatımı bitirirdim." dedi.
İnşaat mühendisi tutuklu sanık Halil B, iddianamede yazılan 185 sayfalık raporla ilgili suçlamayı gördüğünü belirterek, iddiaların doğru olmadığını, sadece eski ve yeni raporu karşılaştırdığını ve 3 sayfalık bir rapor hazırladığını belirtti.
Tutuksuz sanık Mehmet G. ise,"Biz sadece statik projeler yapıyoruz, tespit ediyoruz. "Bunu 1975 yönetmeliklerine göre yaptık ve buna karar verdik, ancak başka hiçbir şeyden sorumlu değiliz. Projeyi bir otel olarak değil, konut olarak çizdim." dedi.
Aileler dedi ki:
Hayatını kaybeden Hasan Bilge'nin babası Mehmet Akif Bilge, "Çocuklarımızın ağzı, burnu, kulakları kum ve hayat üçgeni yoktu. Yüce adalete güveniyoruz ve bir sonu olmalı, ilgili tüm taraflardan şikayetçiyiz.'' dedi.
Hayatını kaybeden sporcu İmran Aydoğdu'nun kardeşi İrem Aydoğdu, "Kardeşim kum yığınında boğuldu, artık bizde yaşamıyoruz. Bu çocuklar, Kıbrıs'ın parlak yüzleri ülkelerinin gururlarıydılar. Sadece biz değil, tüm Kıbrıs etkilendi.'' dedi.
Anne Deniz Çetiner, tüm sorumlulardan şikayetçi olduğunu belirterek, "Çocuğum donarak ölmedi, karın basıncı ve iç kanamadan öldü raporda yazıyor benim çocuğum yatağında öldü.''