GAMZE ESKİKÖY- Pamuk ve tekstil sektörünün Akdeniz’deki lider isimleri, İzmir Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 7. Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği’nde bir araya geldi. Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan gelen uzmanlar, pamuk üretiminden ticarete, sürdürülebilirlik projelerinden tekstil süreçlerine kadar tecrübe paylaşıldı. Etkinlikte konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin Avrupa’daki lider konumunu vurgulayarak, iklim değişikliğinin sektöre etkilerini anlattı. Yunanistan ve İspanya’dan gelen uzmanlar ise, sürdürülebilir üretim için iş birliğinin önemine değindi.
“33 milyar dolar ihracatın 21 milyar doları Avrupa ülkelerine gidiyor”
İZTO Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk sektörünün Akdeniz coğrafyasındaki önemini beliterek, Türkiye’nin Avrupa’daki lider konumunun altını çizdi. Kestellii, “Pamuğun temel hammadde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyon ihracatımız 33 milyar dolar seviyelerinde ve bunun yaklaşık 21 milyar dolarını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, Türkiye’nin; geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de bu sektörün en önemli küresel oyuncularından birisi olmayı sürdüreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz”
“İklim değişikliği tarımsal üretimi tehdit ediyor”
Konuşmasında iklim değişikliğinin sektöre etkilerini de değerlendiren Kestelli, Akdeniz coğrafyasının kuraklık, ani yağışlar ve aşırı sıcaklar gibi çevresel sorunlarla mücadele ettiğini belirtti. “Yaklaşık yedi milyon kişinin hayatını kaybettiği Covid-19 pandemisi ve neden olduğu küresel ekonomik istikrarsızlık işlerimizi derinden etkiledi.Yakın coğrafyamızda yaşanan, nereye ulaşacağı ya da ne zaman biteceği belli olmayan savaşlar da ciddi bir tehdit olarak bizleri etkiliyor. Çok daha uzun süre önce etkilerini görmeye başladığımız ama son yıllarda şiddeti artan iklim değişikliği de küresel bir sorun olarak karşımızda ve çözümü için topyekûn bir mücadele gerekiyor. Nitekim, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 2024 yılı Global Riskler Raporuna göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın karşı karşıya kalacağı en önemli 10 riskin 5’i çevresel sorunlardan oluşuyor” ifadelerine yer verdi.
“Ege pamuğu ayrıcalıklı marka”
Kestelli, Ege Bölgesi’nin dünya çapında kaliteli pamuk üretimiyle tanındığını ifade ederek, “Ege Pamuğu, ‘%100 Ege Pamuğundan Üretilmiştir’ etiketiyle bir marka haline geldi. İzmir Ticaret Borsası olarak 1891’den bu yana pamuk ticaretinin merkezinde yer alıyoruz. Uluslararası standartlara uygun pamuk analiz laboratuvarlarımız ve lisanslı depolarımız ile sektöre destek sağlamaya devam ediyoruz” dedi.
Yunanistan’ da iklim değişikliğinden etkilendi
Yunan Pamuk Birliği Başkanı Prodromos Ousoultzoglo, Yunanistan’da pamuk üretiminin karşılaştığı zorluklara anlattı ve sürdürülebilir üretim için ortak projeler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. “Geçen yıl Selanik'te düzenlenen etkinlik sırasında pamuk üretiminin tüketimi, iklim değişikliği ve o dönemde karşılaşılan talep sorunlarından bahsettiler. 2024 yılında da aynı sorunları yaşıyoruz. Üreticiler birçok sorunla karşı karşıya kaldı ve tarlalarını yeniden etkilemek zorunda kaldılar. Ağustos ayında sıcak hava dalgası yaşanırken ardından şiddetli yağışlar görüldü. Yetersiz kontrol nedeniyle hektarlarca alanda verim sınırlı kaldı" dedi.
Türkiye Selanik'e davet edildi
Ousoultzoglo, "Pamuk tarımının sürdürülebilirliğini devam ettirmek ve izlenebilirliğini desteklemek için çalışıyoruz. Yunanistan Tarım Örgütü ile ortak projeler geliştirmek için iş birliğimizi güçlendirdik. Birliğimizin ötesinde tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla özel protokoller takip edilmektedir.
Bu süreçte 50 milyon Euro yatırım yapıldı. Pamuk gibi ürünlerde karbon ayak izini azaltmak için çevresel tedbirlere büyük önem veriyoruz. İnanıyorum ki pamuk liflerinin faydalı kullanımı, çevresel hedeflere daha uygun faaliyetlerle desteklenmektedir. Doğal lifler, sentetik insan yapımı ürünlere kıyasla çevremizi sonsuza kadar kirletmeyecektir, bu bir gerçektir. Rekabetçi olmak istiyorsak üretimimizi sorumlu bir şekilde gerçekleştirmeliyiz. Aramızdaki iş birliğini ve dayanışmayı güçlendirmek, temel hedeflerimizden biridir. Önümüzdeki yıl Selanik'te düzenlenecek olan etkinliğe hepinizi davet ediyorum
"Pamuk üretimi sorunu aşabilmek için..."
İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Üyesi Paula Romero ise, İspanya’da pamuk üretiminin artan maliyetler ve iklim koşulları nedeniyle zor"İspanya’da en büyük gelişme 2023 yılında yaşandı, ancak bu gelişmeler susuzluk nedeniyle sınırlandı. Bu durum, ilerleyen yıllarda iyileşme yaşanacağını, fakat aynı dönemde zorlukların devam edeceğini gösteriyor. Pazarın zayıflığı, çevresel koşullar ve evrenselleşen tarım politikaları, İspanya’daki pamuk üretiminde sürdürülebilirlik çalışmalarının önemini ortaya koyuyor. İspanya’da 2815 metreküp su taşıyan sistemler mevcut. Verilere baktığımızda su seviyelerindeki dalgalanmalar ile üretim arasında doğrudan bir ilişki olduğunu görüyoruz. İspanya’daki pamuk üretim sorunlarını aşabilmek için sürdürülebilir su yönetimi üzerine çalışmalar yapmamız gerekiyor."