Kartalkaya'da 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 51 kişinin ise yaralandığı yangın sonrası arama kurtarma ve soruşturma çalışmaları devam ediyor.

Olayın yaşandığı Grand Kartal Otel ile ilgili çeşitli tartışmalar sürerken, otelin eski çalışanlarından Erkut Malaycı, ihmalleri sıralayarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Yangın merdivenlerinde personel lojmanları vardı"

"Yangın merdivenlerinde personel lojmanları vardı"

Otelin yangın merdivenlerine ilişkin şaşırtıcı bir detay veren Malaycı, personelin yangın merdivenlerinin hemen yanında kaldığını söyledi.

"Otelin çevresinde atlama yerleri yoktu. Yangın merdivenlerini bulamayan bazı çalışanlar, camdan çarşaf sarkıttılar. Elektrikler kesildiği için görüş mesafesi çok azdı" diyen Malaycı,

oteldeki yangın merdivenlerinin yapısını da eleştirdi. "Yangın merdivenlerinin olduğu alanda personel lojmanları vardı. Her katta, yangın merdivenlerinin bulunduğu alanda

yalnızca bir kişinin kalabileceği küçük odalar vardı. Aşçı başı, resepsiyonist gibi personeller bu odalarda yaşıyorlardı" diye konuştu.

"Yangın merdivenlerini kullansalardı, ölüme giderlerdi"

"Yangın merdivenlerini kullansalardı, ölüme giderlerdi"

Erkut Malaycı, oteldeki yangın merdivenlerinin otelin dışına çıkmadığını belirterek; "Yangın merdiveni vardı ama sadece içeriye çıkıyordu.

Elektrikler kesildiğinde, personel bu merdivenleri bulmakta zorlanırdı. Eğer kullanmayı tercih etselerdi, dışarı çıkamayacaklardı, çünkü çıkış kayak

odasına yöneliyordu ve orası tamamen alevler içerisindeydi" diyerek, yangın merdivenlerinin nasıl bir tuzak haline geldiğini açıkladı.

"Yangın alarmı çalışmıyordu"

Malaycı, daha önce otelde yaşanan yangın alarmının tütün içen personelden kaynaklandığını söyledi. "Bir kez, personellerin tütün içmesinden dolayı alarm çalmıştı.

Ancak, sonrasında alarm sisteminin hiç çalıştığını görmedim. Müşterilerin sigara içmesine engel olamıyorduk ve bu da alarmın devreye girmemesiyle sonuçlanıyordu" diye konuştu. Ayrıca, otelde yağmurlama sisteminin de bulunmadığını belirtti.

"Otelde 350 kişi vardı"

Otelin kapasitesi ve personel sayısına da değinen Malaycı, yangın esnasında otelde toplamda yaklaşık 350 kişi bulunduğunu ifade etti. "Otelin 120 personeli vardı ve yaklaşık 230 müşteri konaklıyordu.

Yangın sırasında, gece vardiyasındaki aşçılar, resepsiyonist ve diğer çalışanlarla toplamda 5-6 kişi aktifti. Gündüz ise aktif çalışan personel sayısı 100-120 arasında değişiyordu" dedi.

Grand Kartal Otel’in başka şehirlerdeki yatırımları

Erkut Malaycı, Grand Kartal Otel’in yalnızca Kartalkaya'da değil, Bolu'da da yatırımları bulunduğunu belirtti. "Grand Kartal Otel, Bolu Belediyesi sınırları içinde Gazelle Resort Spa adlı bir otel işletiyor. Ayrıca, Bolu'da üçüncü bir otel inşa ediliyor" dedi.

"Ahşap dekorasyon fazla abartıldı"

"Ahşap dekorasyon fazla abartıldı"

Malaycı, oteldeki ahşap dekorasyonun aşırıya kaçtığını ve bu durumun yangın riski oluşturduğunu dile getirdi. "Otelin restoranı, barı, lobisi ve spası, 2 yıl önce yenilenmişti.

Ahşap görünümün abartıldığı bir tasarım vardı. Betonarme bir otel olsa da, ahşap dekorasyonun fazlası dikkat çekiyordu" diye açıklama yaptı.

"Otelin farklı kişiler tarafından iletildiği işletmeler"

Grand Kartal Otel’in içerisindeki bazı bölümlerinin ayrı kişiler tarafından kiralanarak işletildiğini belirten Malaycı,

oteldeki marketin farklı bir kişi tarafından işletildiğini, kayak malzemelerinin satıldığı mağazanın ise başka bir işletmeciye ait olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA