Bilim insanları, Neandertallerin son kez Dünya üzerinde yürüdüğü dönemde görülen bir kuyruklu yıldızın bu hafta sonu çıplak gözle görülebileceğini duyurdu. Gökyüzü gözlemcileri, Kuzey Yarımküre'de Bugün C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızını izleyebilecek.

Tebriz’de Türkçe "hoş geldiniz" demek işten kovulma sebebi! Tebriz’de Türkçe "hoş geldiniz" demek işten kovulma sebebi!

Birleşik Krallık Kraliyet Astronomi Topluluğu (RAS), kuyruklu yıldızın parlaklığı ve görünürlüğü nedeniyle "yüzyılın kuyruklu yıldızı" olarak adlandırıldığını belirtti.

Kuyruklu yıldız bugün Dünya'ya yaklaşık 71 milyon kilometre (44 milyon mil) kadar yaklaşacak. Gözlemciler, gün batımından yaklaşık bir saat sonra batı ufkunda alçakta parlayan bu gök cismini izleyebilecek.

Dünya'dan en son 80.000 yıl önce görülen Tsuchinshan-ATLAS (Kuyruklu Yıldız A3), 2023 yılında Çin'deki Mor Dağ Gözlemevi ve geçen yıl Güney Afrika'daki ATLAS teleskobu tarafından keşfedildi. Güney Yarımküre'de geçtiğimiz ay gözlemlenen kuyruklu yıldız, bu hafta sonu Kuzey Yarımküre'de görülecek.Minnesota'daki Bell Müzesi'nde görevli Sally Brummel, kuyruklu yıldızı "uzun bir kuyruğun uzandığı bulanık bir daire" olarak tanımlarken, RAS Müdür Yardımcısı Dr. Robert Massey, DSLR kameralar ile kuyruklu yıldızın fotoğraflanabileceğini belirtti.

NASA'ya göre, yörüngesi 80 bin yıl süren A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı, Neandertaller döneminde gezegenimizden en son görüldü. Paris Gözlemevi'nin Gök Mekaniği Enstitüsü'nden yapılan tahminlere göre ise kuyruklu yıldız, güneş sisteminden çıkarak yıldızlar arasında kaybolabilir.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR