Son Mühür - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, Türkiye'de sıkça karşılaşılan sel, heyelan, çığ ve benzeri doğal afetlerin artan riskleri nedeniyle erken hazırlık yapılması gerektiği vurgulandı. İklimsel değişiklikler ve mevsimsel geçişlerin getirdiği risklerin, afetlere dönüşmemesi için her bölgenin özel olarak hazırlık yapması gerektiği belirtildi.
Afet risk azaltma sistemleri ve erken uyarı sistemleri aktif kullanılacak
Bu doğrultuda, valiliklere verilen talimatlar arasında, ilgili tüm paydaşlarla işbirliği içinde periyodik toplantılar düzenlenmesi, meteorolojik verilerin dikkatle izlenmesi ve afetlerin olası etkilerini minimize etmek için haritaların düzenli olarak gözden geçirilmesi yer aldı. Ayrıca, AFAD tarafından geliştirilen afet risk azaltma sistemleri ve erken uyarı sistemlerinin aktif şekilde kullanılması istendi.
24 saat esasıyla vardiyalı mesai
Genelge, afet sonrası müdahalelerin daha hızlı ve etkin yapılabilmesi için, 24 saat esasına dayalı vardiyalı çalışma sisteminin de uygulanmasını öneriyor. Ayrıca, kritik altyapıların bulunduğu bölgelerde gerekli afet risk değerlendirmelerinin yapılması ve vatandaşların afetlere karşı nasıl hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmesi talep ediliyor.
Bakanlık, afet öncesi ve sonrası süreçlerde her adımın titizlikle izleneceğini ve tüm kurumların koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceğini belirtti.