Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefikleriyle birlikte Pasifik Okyanusunda gerçekleştirdiği tatbikatta Çin Halk Cumhuriyeti'ne karşı gövde gösterisi yaptı. Bu yıl 29'uncusu gerçekleşen dünyanın en büyük uluslararası tatbikatında Amerika'nın envanterinden çıkardığı ancak Çin'de hala kullanılan 40 bin tonluk amfibi saldırı gemisi USS Tarawa gemisi batırılacak.

Yangınla mücadelede örnek ülke Portekiz: Filosunu UH-60 helikopterleri ile büyütüyor Yangınla mücadelede örnek ülke Portekiz: Filosunu UH-60 helikopterleri ile büyütüyor

Hawaii Adaları ve çevresinde icra edilen tatbikata toplamda 40 savaş gemisi, 150'den fazla uçak, 3 denizaltı ve 25,000 personel görev yapıyor. Katılımcıların çoğu Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkeler olsa da, bu yılki RIMPAC tatbikatında bölgeye kıyısı olmayan Birleşik Krallık, Fransa, Brezilya ve İsrail gibi ülkeler de yer alıyor.

Tatbikat kapsamında doğal afet ile mücadeleden olası düşman saldırılarına karşı savunma harekatlarına kadar pek çok alanda eğitim veriliyor. Tatbikata Avustralya, Belçika, Brezilya, Brunei, Kanada, Şili, Kolombiya, Danimarka, Ekvator, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İsrail, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Peru, Kore Cumhuriyeti, Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Tonga ve Birleşik Krallık çeşitli gemilerle katıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti'ne Kritik Mesaj

Tatbikatın bu yılki en önemli odak noktalarından biri Amerikan Donanması tarafından envanter dışına çıkarılmış 40.000 tonluk bir amfibi saldırı gemisi olan USS Tarawa gemisini batırma bölümü.

RIMPAC tatbikatının bu bölümü ile açıkça Çin Halk Cumhuriyeti'ni hedef aldığını düşünülüyor. Bunun en önemli sebebi ABD'nin "düşman" olarak tanımladığı ve Asya-Pasifik bölgesinde 40.000 tonluk amfibi hücum gemisi bulunduran tek ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti olması. ABD ve müttefiklerinin, Çin'in Tayvan'a saldırmak için böyle bir gemiyi kullanması gibi olası bir senaryoya hazırlıklı olunması için tatbikatta bu bölüme yer verdiği düşünülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi