Gazeteci ve Çevre Yazarı Ahmet Aydın Akansu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden birinin fosil yakıtlar olduğunu belirten Akansu, karbondioksit gazının yoğun olduğu petrol ürünlerinin aşırı kullanımına dikkat çekti. Akansu, “Türkiye, dünyada kömür tüketimi bakımından Rusya, Çin ve Pakistan’ın ardından 4. sırada geliyor. Bu durum, çevresel etkileri açısından büyük bir endişe kaynağı” dedi.

"Küresel ısınmayı ateşli hastalık gibi düşünün"

Akansu, küresel ısınmayı “ateşli hastalık” olarak tanımlayarak, durumu bir insanın aşırı ateşlenmesiyle kıyasladı. Akansu; “Bilim insanları, yeryüzündeki hava, kara ve denizlerdeki sıcaklık ölçümlerinde dünyanın normalin üzerinde ısınmasına küresel ısınma veya iklim krizi diyor. Bunu insanın aşırı ateşlenmesi gibi düşünebilirsiniz. Ateşlenen insan hareket edemez. Ayağa kalması için doktorlar ilaç verir, iyileşmesi için tavsiyelerde bulunur. İşte doğa da bizden benzer bir iyileşme için müdahale bekliyor” dedi.

Whatsapp Image 2024 08 07 At 10.32.01"Fosil yakıt kullanımında Türkiye 4. sırada"

Küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden birinin fosil yakıtlar olduğunu belirten Akansu, karbondioksit gazının yoğun olduğu petrol ürünlerinin aşırı kullanımına dikkat çekti. “Türkiye, dünyada kömür tüketimi bakımından Rusya, Çin ve Pakistan’ın ardından 4. sırada geliyor. Bu durum, çevresel etkileri açısından büyük bir endişe kaynağı” diyen Akansu, küresel ısınmanın durdurulması için devletler ve bireyler açısından büyük görevler olduğunu vurguladı. Ayrıca, Akansu; “Fosil yakıtların kullanımını azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve çevre dostu politikaları desteklemek gerekiyor. Bireylerin, devletlerin ve yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla sorumluluk alması şart” şeklinde konuştu.

“Ormanlar yok oluyor”

Akansu, dünyanın aşırı ısınmasını önleyen ormanların yok edilmesine de dikkat çekti. Akansu; “ABD'deki Yale Üniversitesi bilim insanlarının araştırmasında her yıl yaklaşık 15 milyar ağacın, tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok edildiği belirtiliyor. Ormanlardaki azalma, iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Ben artık kendi yaş grubumu bıraktım çocuklara; annelerinize, babalarınıza, çevrenizdeki büyüklerinize denizleri, havası, toprağı temiz bir şehirde, dünyada yaşamak istediğinizi söyleyin diyerek sesleniyorum” şeklinde konuştu.

"Yangınların yüzde 92’si insan kaynaklı"

Yangınların ortalama yüzde 92’sinin insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Akansu, “Hava kirliliği ve küresel ısınmayı önlemenin en önemli unsurlarından başında ormanlar geliyor. Ağaçlar, en fazla kömürde bulunan karbon gazını emerek oksijen olarak geri verir. Los Angeles’ta yapılan bir araştırmada, asfalt yol ve binaların artışı nedeniyle havanın 14,5 derece ısındığı ve şehrin önemli yerlerine dikilen ağaçların oluşturduğu yeşillik alanlarla 12 derece serinlik sağlandığı tespit edildi. Küresel ısınmayla birlikte en sık görülen kanser türlerinden biri cilt kanseri. Doğa yok olduğunda insan yaşayamaz” dedi.

SONDAKİKA: 13. gündür aranan Rojin ile ilgili yeni gelişme! SONDAKİKA: 13. gündür aranan Rojin ile ilgili yeni gelişme!

"Karbon ayak izini azaltmak gerekiyor"

Küresel ısınmanın aşağıya çekilmesi için her bireyin karbon ayak izini azaltması gerektiğini vurgulayan Akansu; “Devletlerin yanı sıra biz insanların da karbon ayak izini küçültmemiz gerekiyor. Ormanların çoğaltılması, gereksiz elektriklerin kapatılması, petrol ve kömür tüketiminin azaltılması, aşırı tüketimden kaçınılması ve çöplerin ayrıştırılması gibi adımlar atılmalı” dedi. Akansu, bireysel olarak alınabilecek önlemlere de değindi. Akansu; “Gereksiz elektrikleri kapatıp, kullanılmayan cihazların fişlerini çekmek, toplu taşıma kullanmak, aşırı alışverişten kaçınmak, ev ve işyerlerinde çöpleri ayrıştırmak ve bol bol ağaç dikmek gerekiyor” dedi.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ