İzmir'de “Babalar Grubu” davası olarak bilinen davada, Fethullahçı Terör Örgütü’ne finansal açıdan destek sağladıkları iddiasıyla yargılanan iş insanları Ahmet Küçükbay, Şeref Sipahi, Abdullah Kavuk ve oğlu Metehan Kavuk hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararını verdi. Küçükbay'a verilen 5 yıl 5 ay hapis cezası ile Sipahi'ye verilen 9 yıl 6 ay hapis cezası onandı. Abdullah Kavuk'a verilen ceza onanırken, yattığı süre düşüldüğünde cezaevine girmeyecek. Oğul Metehan Kavuk'a verilen ceza bozulurken dosyasının yeniden görülmesi kararlaştırıldı. Yerel mahkeme Yargıtay kararını onarsa yatar süre düştükten sonra Küçükbay 10 ay, Sipahi ise 5 yıl hapis yatacak.
Küçükbay karara itiraz etti
FETÖ'ye finansal destek sağladıkları iddia edilen iş insanlarına yönelik davada yeni gelişme yaşandı. Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Otomotiv A.Ş.'nin sahibi Abdullah Kavuk ile Metehan Kavuk ve Sipahi Kuyumculuk'un sahibi Şeref Sipahi'nin temyiz dosyalarının yeniden değerlendiren Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkeme tarafından verilen cezaları onayarak dosyayı İzmir 13.Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Yargıtayın onama kararı geçen hafta Cuma günü eline geçen Ahmet Küçükbay, onama kararına avukatları aracılığı ile itiraz etti. İzmir 13.Ağır Ceza Mahkemesi Küçükbay'ın itirazını red edip Yargıtay'ın kararını onaması durumunda iş insanlarına cezaevi yolu gözükecek. Abdullah Kavuk'un yattığı süre düşüldüğünde cezaevine girmeyecek. Yatar süre düştükten sonra Küçükbay 10 ay, Sipahi ise 5 yıl hapis yatacak. Metehan Kavuk'a silahlı terör örgütüne yardım suçundan verilen ceza ise bozuldu. Mahkeme bu konuda yeni bir karar verecek. Diğer yandan iş insanlarının şirketlerine atanan kayyumlar konusunda da Yargıtay kararını verdi. Kayyum tarafından denetlenen şirketler konusunda müsadere sürecinin devam edip etmeyeceği, şirketlerin FETÖ Terör Örgütü ile iltisaklının olup olmadığı noktasında yeniden denetim yapılması yönünde karar alındı.
Ne olmuştu?
İzmir'de, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, düzenlenen operasyonda FETÖ'nün Ege Bölgesi'ndeki para trafiğini yürüttükleri, iş adamlarından topladıkları yüklü miktarda bağışı örgüte aktardıkları iddia edilen kuyumcu Şeref Sipahi yakalanmıştı.
Sipahi'nin de Küçükbay ve Kavuk gibi kapatılan Gediz Üniversitesinin kurucularından olduğu iddia edilmişti. İddianamede, sanıklar Küçükbay, Abdullah ve Metehan Kavuk ile Sipahi'nin, "Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından cezalandırılmaları talep edilmişti.