Aile Hekimleri 1 Kasım'da yürürlüğe giren Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’ne karşı üç gün sürecek iş bırakma eylemlerinin ilk gününde Sağlık Bakanlığı'na seslendi. İzmir Tabip Odası, HEP-SEN, Birlik Sağlık-SEN, SES, Genel Sağlık-İŞ üyesi sağlık çalışanları yeni Aile Hekimleri Yönetmeliğine karşı 5, 6 ve 7 Kasım’da iş bıraktı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen protestoda, aile hekimlerinin yönetmeliğe tepkisi dile getirildi. İZAHED Başkanı Muteber Çolak tarafından okunan basın açıklamasında, "Elinizi reçetelerimizden ve tedavimizden çekin. Hastalarımız ile aramıza performans ile girmeyin" denildi.
"Sağlıkta özelleştirmenin bedelini görüyoruz"
Sağlık çalışanları adına ortak basın metnini okuyan Çolak, yeni yönetmeliğin aile hekimliği sistemini çökerteceğini belirtti. Çolak, "Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, göreve geldiği günden bu yana aile hekimliği sisteminin niteliğini artıracağız diyor. Nitelikten kastettiği sistemi bitirmek, işlemez hale getirmekmiş. 22 yıllık iktidarları döneminde sağlıkta yaşanan sorunları, artan şiddeti, 'giderlerse gitsinler, Hekim efendi dönemi bitti' söylemlerini yaşadık. Sağlıkta dönüşüm programı ile yaşanan özelleştirmenin nelere mal olduğunu görüyoruz. Birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veren bizlerin yaptığı iş, toplum sağlığı açısından vazgeçilmezdir," dedi.
"Bu ülkenin çocuklarını koruyoruz"
Çocuk felci ve kızamık gibi hastalıkların önlenmesinin hekimlerin çabaları sayesinde olduğuna değinen Çolak, "Şifa veren eli kırıyorsunuz. Sağlık Bakanlığı yeni yönetmelikle aile hekimliği sisteminin daha nitelikli hale geleceğini söylüyor. Bize şimdiye kadar niteliksiz hizmet ürettiğimizi, bu yönetmelikle niteliğin artacağını ileri sürüyor," şeklinde konuştu.
Çolak sözlerine şöyle devam etti:
"Bizler merak ediyoruz: Yazdığımız reçeteyi kısıtlayarak nasıl nitelik artacak? Bizleri hasta memnuniyeti ile değerlendirdiğinizde mi nitelik artacak? Sağlıkta şiddetin geldiği durum ortadayken, hekimlere yönelik iktidar politikaları ortadayken, bu mümkün mü? Sigma formülü ile açıkladığınız, karışık puanlamalarla maaş hesabı yapmanız mı hizmetin niteliğini artıracak? İş güvencemizi ortadan kaldırarak mı aile hekimliğinin niteliğini artıracaksınız? Bu formülü çok mu aradınız? Maaş sistemini güncellemeden, nüfusu düşürmek nasıl olacak? Entegrelerde 96 saat nöbet tutulmazsa maaş kesintisi yaparım ne demek? 96 saat, 8 saatten 12 iş günü yapıyor. Bu kadar yoğun çalışmak insan haklarına aykırı. Normal mesainin üzerine fazladan 12 gün çalışmazsan paranı keserim deniliyor."
Çolak, açıklamasını "Bizlerle birlikte uygulanabilir bir yönetmelik çıkarmalıdır. Elinizi reçetelerimizden ve tedavimizden çekin. Hastalarımız ile aramıza performans ile girmeyin. Yarattığınız sağlık sistemi krizini Aile Hekimliğine yıkmayın. Algı operasyonları ile halkı kandırmayın. Birinci basamağı artık daha da fazla tüketmeyin, buna izin vermeyeceğiz. Bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz," sözleriyle sonlandırdı.
Aile hekimlerinin 5-6-7 Kasım tarihlerinde üç gün sürecek iş bırakma eylemi İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde devam edecek.