Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Eylül ayı için iflas başvuru verilerini yayımladı. Eylül'de yapılan iflas başvuruları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 artış gösterdi. Destatis, iflasların mahkeme kararları sonrasında istatistiklere dahil edildiğini belirterek, "İflaslar, Haziran 2024 haricinde, Haziran 2023'ten bu yana her yıl çift haneli artışlar gösterdi." ifadesini kullandı.

Aynı ayda en fazla iflas, her 10 bin firmada 10,8 vaka ile taşımacılık ve depolama sektöründe görüldü; inşaat sektörü ise her 10 bin firmada 8,5 vaka ile onu takip etti.

Şirketlerin iflas talepleri doğrultusunda alacaklılara ödenmesi beklenen borç miktarı ise 3,2 milyar avroya ulaştı; bu rakam Temmuz 2023’te yaklaşık 3,1 milyar avroydı. Ayrıca, Eylül ayında 6 bin 690 birey kişisel iflas başvurusunda bulundu; bu sayı, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 18 artış gösterdi.

2008 krizinin etkisi devam ediyor

Temmuz ayına ilişkin nihai verilere göre ise, Temmuz 2023'e kıyasla iflas eden şirket sayısı yüzde 22,1 artarak 1927'ye yükseldi. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), yılın Temmuz-Eylül döneminde toplam 3 bin 991 şirketin iflas başvurusunda bulunduğunu ve bunun son 14 yıldaki en yüksek çeyrek dönem iflas sayısı olduğunu açıkladı.

IWH, bu sayının en son 2010'un ikinci çeyreğinde 4 bin 71 olarak kaydedildiğini belirtti ve o dönemde 2008 küresel finansal krizinin etkilerinin sürdüğünü hatırlattı.

IWH Yapısal Değişim ve Verimlilik Bölümü Başkanı Steffen Müller, Almanya'daki iflas sayısının önemli ölçüde arttığını ve Eylül 2024'teki rakamların, 2016-2019 arasındaki Eylül ortalamasının yüzde 44 üzerinde olduğunu ifade etti. IWH, Kovid-19 sürecinde birçok şirketin devlet yardımı aldığını ve bu nedenle iflasların "yapay olarak düşük tutulduğunu" vurguladı. Bu dönemde desteklenen şirketlerin çoğunun şu an zor bir durumda olduğu belirtiliyor.

Almanya teknik resesyona girebilir

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, döngüsel dalgalanmalar ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyüme zorlukları yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde yatırımlardaki azalma nedeniyle ekonomi yüzde 0,1 daraldı. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrek için daha düşük büyüme öngörüyor; Ifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü de aynı dönemde GSYH'de daha fazla düşüşün olabileceğini değerlendiriyor.

Fitch'ten şok eden karar: Fransa'nın kredi notu görünümünü negatife çekti Fitch'ten şok eden karar: Fransa'nın kredi notu görünümünü negatife çekti

Eğer üçüncü çeyrek küçülme yaşanırsa, Almanya teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'nin küçülmesi" olarak tanımlanıyor.

Almanya, 2020'de 10 yıllık ekonomik büyümenin ardından, 2009'dan bu yana ilk kez bir resesyon yaşamıştı. Ifo, 5 Eylül'de ülkenin 2024 ve sonraki yıllara yönelik büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürdü. Almanya, geçen yıl da yüksek enflasyonun alım gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, azalan yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Ülke, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke konumundaydı. Eğer bu yıl da daralırsa, 2023’te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında küçülen tek ülke olmaya devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi