Kahramanmaraş depreminde yıkılan Alpargün Apartmanı'nda soruşturma sonuçları ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde Adana'da yıkılan ve 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'nda yapılan incelemeler, binanın yapımında kullanılan demirlerin yetersiz olduğunu, perde uçlarında demir bulunmadığını ve betonun kalitesiz olduğunu ortaya koydu.

Alpargün Apartmanı davasında bilirkişi raporu: Binada yetersiz demir kullanılmış!

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Hasan Alpargün'ün yargılaması devam ederken, Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden istenen bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Dava dosyasına giren 6 öğretim üyesinin hazırladığı 46 sayfalık raporda, Alpargün Apartmanı'nın neden yıkıldığına dair çarpıcı teknik bilgiler yer aldı.

Raporda dikkat çeken bulgular şunlar:

  • Bazı kolonlarda yeterli miktarda demir kullanılmamış.
  • Kolonların minimum donatı şartını sağlamadığı ve statik projede yer alan verilere göre kimi kolonların da katlarda farklılık göstererek üst katlara doğru küçüldüğü.
  • Perde uçlarında hiç demir bulunmadığı.

Bilirkişi heyeti, bu bulgulara dayanarak Alpargün Apartmanı'nın depreme karşı dayanıksız olduğunu ve bu nedenle yıkıldığını savundu.

Raporun Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde delil olarak kullanılması bekleniyor.

Yıkılan binanın, yapıldığı yılda yürürlükte bulunan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığı belirtilen raporda, binadan alınan karot numunelerinde gerçekleştirilen deneylerde, kullanılan betonun da kalitesiz olduğu ifade edildi. Betonun en düşük basınç dayanım şartını sağlayamadığı, yapı imalatında projede yer almayan detayların olduğu, deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulmadığının tespit edildiği kaydedildi.

‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenen müteahhit Hasan Alpargün’ün yargılanmasına 27 Haziran’da devam edilecek

Kaynak: HABER MERKEZİ