14 Mayıs seçimleri öncesi CHP’nin milletvekili aday listesi açıklandığında CHP’ye gönül vermiş olanlar hayal kırıklığına uğramıştı. Altılı Masa’yı oluşturan partilerden Ali Babacan’ın liderliğindeki DEVA’ya 15, Ahmet Davutoğlu’nun liderliğindeki Gelecek Partisi’nden 10, Temel Karamollaoğlu liderliğindeki Saadet Partisi’ne 10 ve Gültekin Uysal liderliğindeki Demokrat Parti’den 3 olmak üzere toplamda 38 isme CHP sıralarından üstelik seçilmeleri garanti olan yerlerde yer verildiği görülmüştü. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığına evet demenin karşılığında toplam 38 milletvekili koltuğu kazananan DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin CHP’ye bunun karşılığında ne kadar oy getirdiği sorusu ise cevap sız kalmıştı.
31 Mart sandıkları o soruya cevap verdi…
14 Mayıs’ta netleşmeyen fotoğraf 31 Mart sandıklarında çok net bir şekilde ortaya çıktı. CHP’den ayrılarak kendi ayakları üzerinde seçime giren DEVA Partisi’nin toplam oyunun binde 3, Gelecek Partisi’nin toplam oyunun on binde 7, Demokrat Parti’nin binde 2 ve Saadet Partisi’nin yüzde 1 oyu olduğu anlaşıldı. Toplamda üç partinin oyunun yüzde 1,5’u bile bulmamasına rağmen Meclis çatısı altında 38 milletvekilinin yakasında bu üç partinin rozeti bulunuyor.
Özgür Özel döneminde bambaşka bir tablo…
Değişim sloganıyla oturduğu Genel Başkanlık koltuğunda ilk sınavından yüzünün alıyla çıkan Özgür Özel, ittifaksız girdiği 31 Mart sandıklarından zaferle çıkmayı başardı. CHP’nin oyunu Bülent Ecevit’in 1977 seçimlerinden bu yana en yüksek noktasına çıkaran CHP, sandıkta aldığı toplam 37.64’lük oyuyla birinci parti konumuna geldi. 14 Mayıs seçimlerinde DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’ye verilen koltuk tavizine gerek var mıydı sorusu CHP’ye gönül verenler için uzun süre gündemden düşmeyecek gibi görünüyor.