İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Buyrukçu; “2024 yılını sektör olarak zor geçirdik. Düğünlerde çok az oldu bu sene. Birçok esnafın kiralarını ödeyebildiğini bile sanmıyorum. Ama 2025 yılından ümitliyiz” dedi. 

“Altındaki düşüş kısa süreli”

En son görüşmemizden bu yana gram altında en az bir gramında 500 lira bir artış olmuş. Ama tabii altında beklenilen yükseliş değil bu. Lakin şöyle bir şey var birkaç gündür yaşanan düşüş tabii ki Amerikan seçimlerinin etkileri de var. Bitcoin’de bir yükseliş var. Borsadaki hareketlilik var ama dünyanın genelinde biliyorsunuz bir enflasyonla mücadele var. Bu enflasyonla mücadele kapsamında faizleri biliyorsunuz sabit tutmuşlardı fakat faizleri yavaş yavaş geriye çekmeye başladılar ve bu geriye çekiş sürecek, yükseliş daha da artacaktır. Özellikle yılsonuna doğru faizleri çekmek durumundalar. Çünkü artık ticaret durma aşamasında tüm dünyada. Dolayısıyla faizleri aşağıya çektikleri zaman mecburen orada altındaki yükseliş sürecektir. Yılsonunda üç aşağı beş yukarı benim tahminim var, öngörü olarak 3.500 lira civarlarını görür diye düşünüyorum altında. Buradaki dalgalanmanın kısa sürmesi demek yatırımcıları da farklı fırsatları da aslında beraberinde getirmesi demek. Düşüşün devam etmesi gibi bir şey zaten söz konusu olmaz. Buralarda küçük dalgalanmalar olur. Yani yatırım yapmak isteyenler için kısa süreli bir fırsatta diyebiliriz şuan ki sürece” dedi. 

“2024 yılını sektör olarak zor geçirdik”

Buyrukçu; “Altın, yatırımcısına her zaman kazandırmıştır, her zaman üzerine katma değer katmıştır.  Kazandırmaya da devam edeceğini düşünüyorum.  Bizim çok güzel geleneklerimiz var. Bu geleneğimizden dolayı Türkiye’de kuyumculuk sektörü her zaman üzerine ivme katarak devam eder” dedi. Türk toplumu olarak altına güveniyoruz. Çok güzel adetlerimiz var. Türkiye’de Anadolu insanının düğünlerde bir altın takma geleneği var. Bu gelenek kolay kolay bozulmaz. Sektörü ayakta tutan da bu gelenek zaten. Ancak 2024 yılını sektör olarak zor geçirdik. Düğünlerde çok az oldu bu sene. Birçok esnafın kiralarını ödeyebildiğini bile sanmıyorum” açıklamasında bulundu. 

“Mesleğimizin bir yasası olsun istiyoruz”

İzmir Kuyumcular Odası olarak sektörün sorunlarını çözmek yolunda yaptığımız çalışmalar sürüyor diyen Buyrukçu; “Biz federasyon kurmak için uğraşıyoruz. İki haftadır Ankara'ya gidiyorum. Sektörün sorunları ile ilgili Ankara'da birtakım temaslarda bulunduk. Mücevher İhracatçıları Birliği ile beraber orada bir meslek okulunun kuyumculuk bölümünü hem ziyaret ettik hem orada bir takı tasarım yarışması vardı, oranın ödül törenine katıldık. Oradan sonra Ticaret Bakanlığı’na gidip Ticaret Bakanlığı’nda bir çalıştay düzenleme kararı almıştık. Çalıştay’a da Türkiye'deki tüm oda ve dernek başkanları katılıyor. Aynı zamanda sanayi odaları meslek komiteleri ile beraber bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bu çalıştayın sonucunda mutlak bir federasyon yapısına ulaşmamız gerekiyor. Fakat Türkiye'de kuyumcular odalarının sayısı bir federasyon olmaya müsait değil. Bir şekilde sayıyı tutturup bir federasyon kurmamız gerekiyor. Federasyon kurarsak işte eczacılar mesela saat akşam yedi de kapatıyor. Cuma günleri nöbetçi eczacı var. Federasyon oldukları için kanunlar çıkarttırmışlar eczacılıkta kullanıyorlar. Bizimde mesleğimiz kuralları olsun bir kanunu olsun istiyoruz: Önümüzdeki günlerde çalıştığı başlatacağız” dedi. 

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu“Önce üretim sonra fuar…”

‘Altın Kent İzmir’ projesi için destek beklediklerini söyleyen Buyrukçu; “İzmir’deki tüm kamuoyundan. İzmirli milletvekillerinden, Bakanlardan, İzmirli belediyelerden, büyükşehir belediye başkanından, ilçe belediye başkanlarından destek istiyoruz. İzmir'e de böyle bir imza atarsak bunu hep birlikte atalım istiyorum. İzmir’in bütün bileşenleri ile bu projeyi yapacağız. Projemizin de ana hatlarını çizdik, hazırladık. Altın kenti yaparsak işte o zaman üretimde belli bir noktaya gelmiş oluruz. Üretimde belli bir noktaya gelen şehirler fuarları yapabilirler. Kuyumculukta öyle bir üretim alanı yok ki. İzmir ne üretiyor? Deseniz, İzmir’de kaç tane ihracatçı firma var deseniz bir elin on parmağını geçmez. Yani biz önce İzmir’de üretimi, üreticiyi destekleyecek bir Altın Kent projesini bütün üreticileri bir araya alacak bu projeyi hayata geçirelim. Önce üretimi çoğaltalım üreten insan sayısını çoğaltalım istihdamı çoğaltalım. Ondan sonra İzmir, ürettiklerini sergileyecek bir fuara zaten ihtiyaç duyacaktır. Ama şimdi bana soruyorlar. İzmir’de neden fuar yapmıyorsunuz? İzmir’de biz daha önce fuar yaptık. Önceki yönetimlerde yönetim kurulu üyesiydim yine bu fuarlarda komisyon başındaydım. Yani biraz böyle körler sağırlar birbirini ağırlar gibi oluyor işte orada. Yani fuar yapacaksan gelen adam da memnun olacak. Bir şey yapıyorsak ya en iyisini yapacak, ya da hiç yapmayacağız. Hiç yapmama tarafı değiliz.  En iyisini yapacağız” dedi.

Muhabir: Ayşegül Koç