Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 10 Aralık'taki ilk toplantısının ardından ikinci kez toplandı. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, işçi tarafı TÜRK-İŞ ve işveren tarafı TİSK tarafından temsil ediliyor.
Komisyonun işçi heyetinde farklı meslek gruplarından temsilciler bulunuyor. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin, ekonomik veriler ve raporları komisyon üyelerine sunması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 10 Aralık'taki ilk toplantıda, işçi ve işveren taraflarının memnuniyetini gözeterek, istihdamı koruyan ve artıran adil bir asgari ücret belirlenmesini umut ettiklerini ifade etmişti. Işıkhan'ın ifadesi şu şekilde olmuştu: "İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz"
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, komisyonda yaptığı açıklamada, yeni asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon oranlarının dikkate alınmayacağını ve insanların yüzünü güldürecek bir ücret belirlenmesini beklediklerini ifade etmişti.
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücrete hem çalışanlar hem de işverenler açısından baktıklarını belirterek, süreci işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışanların alım gücünü de göz önünde bulunduran bir yaklaşımla yöneteceklerini ifade etmişti.
Nasıl belirleniyor?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor ve yeni asgari ücreti belirlemek için aralık ayında toplandı. Komisyon, başkanlık yapan üyelerin önderliğinde en az 10 üyenin katılımıyla oy çokluğuyla karar alıyor; oy eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu kabul ediliyor. Mevcut asgari ücret, net 17 bin 2 lira olarak uygulanırken, işverene toplam maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş.