İklim krizi kötüleştikçe Asya'daki kavurucu sıcaklıkların tehlikeli bir eğilime yol açtığını söyleyen yeni bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük başkentleri her zamankinden daha fazla aşırı sıcak günler yaşıyor. Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) tarafından Cuma günü yayınlanan bir analize göre, dünyanın en kalabalık 20 şehri - toplamda 300 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor - son otuz yılda 35 dereceyi aşan günlerin sayısında %52'lik bir artış gördü. Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e, Fransa'nın başkenti Paris'e ve Mısır'ın başkenti Kahire'ye uzanan bir çalışma, insan kaynaklı sera gazı emisyonları arttıkça, büyük başkentlerin her geçen on yılda daha fazla "aşırı sıcak gün" kaydettiğini ve bunun da insan sağlığı, ekonomiler ve altyapı için tehdit oluşturduğunu ortaya koydu.

IIED kıdemli araştırmacısı Tucker Landesman yaptığı basın açıklamasında, "İklim değişikliği sadece geleceğe yönelik bir tehdit değil, halihazırda yaşanıyor ve daha da kötüye gidiyor. Sadece bir jenerasyonda, dünyanın en büyük başkentlerinden bazılarını etkileyen aşırı sıcak günlerin sayısında endişe verici bir artış oldu - bu durum, şehirlerin doğal arazinin yerine daha fazla ısı tutan yollar ve binalar koymasıyla ortaya çıkan kentsel ısı adası etkisi nedeniyle daha da kötüleşti" dedi.
Asya'da Sıcaklık Rekorları Kırılıyor


Asya'da sıcaklık rekorları kırılıyor

Dünyanın en kalabalık başkentlerinin yaklaşık yarısını oluşturan Asya şehirleri, en büyük sıcaklık artışlarından bazılarını gördü - bu durum, Güneydoğu Asya'dan Çin ve Hindistan'a kadar kıta genelinde son zamanlarda yaşanan sıcak hava dalgalarında açıkça görülüyor. Asya, yüksek nüfusu, yoksulluğu; sel, deniz seviyesinin yükselmesi ve diğer doğal afetlere eğilimli alçak bölgelerde yaşayan insanların oranı nedeniyle iklim risklerine karşı son derece savunmasızdır.

Yeni Delhi, son otuz yılda 35 derecenin üzerinde 4.222 gün kaydederek en sıcak şehirler listesinin başında yer aldı - analiz edilen diğer tüm şehirlerden daha fazla. 2014 ile 2023 yılları arasında Hindistan'ın başkentindeki günlerin yarısından biraz azı (%44) bu eşiğe ulaşırken, bu oran 1994 ile 2003 yılları arasında %35, 2004 ile 2013 yılları arasında ise %37 idi. Mayıs ayı sonlarında Delhi'nin bir bölümü 49,9 dereceye ulaşarak şehrin kayıtlara geçen en yüksek sıcaklığına ulaştı ve Hindistan'ın elektrik şebekesini ve güç kaynağını zorladı. Sıcaklık gece boyunca da devam etti ve kent sakinleri için çok az soluklanma imkanı bıraktı.Endonezya'nın başkenti Cakarta'da, 1994-2003 yılları arasında havanın 35 derecenin üzerinde olduğu gün sayısı 28 gün iken, 2014-2023 yılları arasında bu sayı 167 güne çıkarak son 30 yıldaki en büyük artışlardan birine ev sahipliği yapmıştır. Seul, Güney Kore ve Pekin, Çin de aşırı sıcak günlerde önemli artışlar yaşadı. Seul'de 2018 yılında 35 derecenin üzerinde 21 gün yaşanmıştır - bu sayı önceki 10 yılın toplamından daha fazladır. 

En savunmasız gruplar en çok risk altında

Sürdürülebilir tarımda Balıkesir'den 332 üreticiye hibeli sera naylonu Sürdürülebilir tarımda Balıkesir'den 332 üreticiye hibeli sera naylonu

En savunmasız gruplar en çok risk altında

Aşırı sıcaklar, özellikle serin alanlara erişimi olmayan hassas gruplar için ölümcül olabilir. Hindistan Sağlık Geliştirme Merkezi adlı STK'nın raporuna göre, 11-19 Haziran tarihleri arasında Delhi'de evsiz nüfus içinde sıcak hava dalgasına bağlı 192 ölüm gerçekleşmiş olup bu rakam son beş yılın aynı dönemine kıyasla rekor seviyededir.Küçük çocuklar, yaşlılar ve hamile insanlar sıcak hava dalgaları sırasında daha yüksek risk altındadır ve bu durum, iş kesintileriyle karşı karşıya kalabilen, evde parasız kalmak veya tehlikeli koşullarda çalışmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilen kayıt dışı ve saatlik çalışanlar üzerinde de yıkıcı bir etkiye sahip olabilir.

Aşırı sıcaklar aynı zamanda ekonomilere, mahsullere ve çiftlik hayvanlarına zarar vermekte ve özellikle klimasız yerlerde işçilerin dinlenmek ve su almak için daha fazla molaya ihtiyaç duymaları nedeniyle işgücü verimliliğini azaltmaktadır. 2022 yılında Dartmouth College tarafından yapılan bir araştırmaya göre, aşırı sıcaklar 1990'ların başından bu yana küresel ekonomiye trilyonlarca dolara mal olmuş ve bu etkinin en büyük yükünü dünyanın en yoksul ve en düşük emisyonlu ülkeleri çekmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ