İZMİR HABERLERİ

Avukat Erkan: Kadınlar haklarını bilmiyor, kullanmıyor

Son Mühür Tv’de Gazeteci Ercan Pala’nın hazırlayıp sunduğu Satır Arası programına konuk olan Avukat Atilla Erkan, kadın cinayetlerinin önlenmesi için eğitimin şart olduğunu söyledi.

Kadın cinayetlerinde kanunların caydırıcılığının yeterli olmadığına dikkat çeken Erkan, ‘’Hem caza yasasında, hem infaz yasasında bu suçlar için düzenlemeler yapılmalı. TBMM’deki yasallaşma sürecini hızlandırmak içinde siyasiler üzerindeki toplumsal baskı artırılmalı’’ diye konuştu.

Kadının meta olarak görülmesini değiştirmek gerekiyor

Kadın cinayetlerinin önlenmesi ve azaltılmasını için tek başına kanunların da yeterli olmayacağının altını çizen Erkan, ‘’Bu konuda aileden başlayan, okulda, toplum içinde süren bir eğitim şart. Bizde anneler yani kadınlar erkek çocuklarını farklı büyütür. Sorun buradan başlar, buna töre, kadının meta olarak görülmesi, toplumda erkeğin kadın üzerinde sınırsız tasarrufa sahip olduğu anlayışına birde ekonomik nedenleri eklediğimizde bugünkü tabloya ulaşıyoruz. Kadın cinayetleri önlemek, azaltmak için eğitim ve bilinçlendirmek, kadın-erkek eşitliğinin kağıt üzerinden toplum yaşamına yansıtmak gerekiyor. Bunun üzerine kadına fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddeti, tacizi yok etmeye yönelik tedbirler alınmalı’’ dedi.

6284 sayılı kanunun sağladıklarını kadınlar bilmiyor

TCK’da (Türk Ceza Kanunu) şiddet, tacizden cinayete kadar olan suçlara yönelik maddelerin revize edilmesi gerektiğini anlatan Erkan sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Şu anda TBMMde (Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde teklif görüşülüyor. Ancak bize işin bu yönü biraz yavaş ilerliyor. Bu tür suçlara özellikle cinayetlere verilen ceza en üst sınıra çıkarılmalı ve iyi hal, ağır tahrik vb indirimler kaldırılmalı. Aynı şey infaz kanununda da yapılmalı. Kadın cinayeti failleri cezaevlerinde disiplinden kaynaklı indirimlerden de faydalandırılmamalı. Bu en azından caydırıcılığı artıracaktır. Önlemeye yönelik yürürlükte olan 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN’un sağladıkları tam olarak bilinmiyor.
Kanunla adli yardımı barolar veriyor, dava masraflarını devlet karşılıyor, korunma, barınma, maddi destekler sağlanıyor. Kendisini tehlikede gören, şiddete uğrayan kadınlarımız hemen polise veya jandarmaya başvursun, eski alışkanlıklardan olan ‘’Karı-koca arasında olur böyle şeyler’’ tavrıyla karşılaşırlarsa bu tavsiyeleri dinlemesinler.
Avukat talep etsinler, Barolar bu hususta 7/24 hizmet veriyor. Hemen avukat tahsis edilecek ve tüm işlemleri, başvuruları tamamlayacaktır. Maalesef 6284’ün sağladıklarını kadınlarımız tam olarak bilmiyor. Bu konuda da özellikle kadın derneklerine, medya ya çok iş düşüyor. Kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi için çalışma yapılmalı.’’