İSTANBUL HABERLERİ

Ayasofya'nın 1500 yıllık yer altı güzellikleri gün yüzüne çıkıyor

Ayasofya'da yapılan restorasyon çalışmaları, 1500 yıllık yer altı alanlarının temizlenip ziyarete açılmasına olanak tanıyacak.

Dünyanın önde gelen sanat ve mimarlık yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde önemli bir gelişme yaşanıyor. Ayasofya'nın tünelleri, mahzenleri, dehlizleri ve yer altı mezarı gibi yapılar, temizlik çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.

Ayasofya'nın Yer Altı Yapıları İçin Restorasyon Çalışmaları Başladı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen temizlik ve restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, yaklaşık beş yıl önce Ayasofya'nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu'nun destekleriyle başlatılan yer altı yapılarının temizlik çalışmaları, kamuoyunun ilgisine sunulacak.

Ayasofya’nın Yer Altı Güzellikleri Ortaya Çıkacak

Diker, Ayasofya'yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğunda yer altı yapıları bulunduğunu ve bu alanda tünellerin, mahzenlerin ve mezarın yer aldığını belirtti.

Çalışmaların, bir yıl sürecek temizlik işlemiyle tamamlanmasının hedeflendiği ifade edildi. Ayrıca, bu temizlik çalışmaları, Ayasofya'nın uzun zamandır ihmal edilen yer altı güzelliklerinin ve arkeolojik bulgularının gün yüzüne çıkmasına olanak tanıyacak.

Ayasofya'nın Tarihi Yer Altı Yapıları Ziyarete Açılacak

Prof. Dr. Diker, bu projeyle birlikte, Ayasofya'nın yer altı yapılarının belli bir kısmının ziyarete açılabileceğini ve bulguların İstanbul'un tarihine ışık tutacak şekilde değerlendirileceğini ifade etti. Ziyarete açılacak alanlar, kültürel miras açısından önemli bir kazanım sağlayacak.

Ayasofya’nın Alt Yapı Çalışmaları da Başladı

Diker, ayrıca revaklı avlunun altında yer alan bölümlerin Ayasofya ile yaşıt olduğunu ve bu alanların 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski olabileceği değerlendiriliyor. Ayasofya'nın alt yapısının bu şekilde detaylı bir şekilde ele alınması, önemli bir gelişme olarak kaydediliyor.

Restorasyonun İstanbul'a Sunacağı Yeni Kazanımlar

Ayasofya'nın yer altı yapılarının temizliğinin, yapının iklimlendirme sistemi ve konforu açısından da önemli olduğunu vurgulayan Diker, bu tür kapsamlı ve uzun vadeli çalışmaların, İstanbul'a önemli kültürel kazanımlar sunacağını belirtti.