Son Mühür / Seçil Ünlü - Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından devam etti. Çelenk takdimleri ve vatandaşların Atatürk anıtına çiçek sunmasının ardından, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 91 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’ı ziyaret ettiği güzergâhtan yürüyerek halkla buluşmanın mutluluğunu paylaştı. 

“Balıkesir ve Atatürk’ün arasında tarihte koparılmaz bağlar vardır”Cumhuriyet Meydanı

Başkan Mesut Ergin, 13 Nisan 1934’te Atatürk’ün gerçekleştirdiği yurt gezilerinden birini Ayvalık’ta yaptığına dikkat çekerek, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet’i ilan eder etmez yurt gezilerine neden çıktığını bugün daha iyi anlıyoruz. Halkıyla neden bir araya gelmek istediğinin anlamını bugün yaşadıklarımızla çok daha iyi kavrıyoruz. Bu yurt gezilerinin altında yatan gerçek nedeni bugün çok daha iyi yaşıyoruz.

Gittiği yerlerde yurttaşlarla birebir iletişim kurulmasına büyük önem veren ve bu gezilerinde Yedi defa ziyaret ettiği Balıkesir topraklarıyla Atatürk’ümüzün arasında tarihte koparılmaz bağlar vardır. İşte; 91 yıl önce bugün: Ulu Önder, yanında Birinci Ordu Müfettişi Fahrettin Paşa ve İkinci Ordu Müfettişi İzzettin Paşa olduğu halde 13 Nisan Perşembe günü saat 18.00’de Ayvalık’a geldi.” dedi.

Halkla beraber yürüdü

Başkan Mesut Ergin, Atatürk’ün 13 Nisan 1934’te Ayvalık’a gelişini ve halkla kurduğu sıcak bağı anlatırken, o dönemdeki coşkulu karşılamayı da hatırlatarak, Ayvalıklıların, Atatürk’ün geçeceği yolu kırmızı halılarla süslediğini, ancak Atatürk’ün bu jesti kabul etmeyerek halkla birlikte yürümeyi tercih ettiğini ifade etti.

“Her zaman Atatürk’ün izinde olacağız”Başkan Mesut Ergin

Sözlerinin devamında Başkan Mesut Ergin, “Bizler de tüm çalışanlarımızla birlikte, görevimiz süresince daha güzel bir Ayvalık için, daha da iyiye erişmeye çalışıyoruz ve bunu değerli Ayvalıklı hemşehrilerimle aynı yolda bütünleşerek ve el ele vererek yapacağımıza inancımız tamdır. Bu anlamda tek örnek aldığımız lider 91 yıl önce kentimize adımını atan, bizlere bugün de aynı gururu yaşatan Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun direncidir, çalışkanlığıdır, vatan sevgisidir.

O gün için şartlar ne kadar sıkıntılı ise üstesinden gelmeyi başarmış Atamızın sadece yürüdüğü yolun değil; memleket için izlediği yolunda ardından giderek; ne kadar çalışmamız gerekiyorsa; memleketimiz, halkımız, Ayvalık’ımız için ve Atatürk’e verdiğimiz sözler gereği; elimizden ne geliyorsa sonuna kadar çalışacağız. Her zaman Atatürk’ün izinde olacağız. O’nu saygı ve minnetle anıyoruz, ruhu şad olsun, emanetine sahip çıkıyoruz, huzur içinde uyusun.” diye konuştu.

Muhabir: SEÇİL ÜNLÜ