Ayvalık’ın Hamdibey, Altınova, 150 Evler-1 ve 150 Evler-2, Aliçetinkaya, Sarımsaklı ve Cunda mahallelerinde her ay 380 kadın, mahalle evlerinde eğitim alarak üretim yapıyor, ürettiklerini satarak aile bütçelerine önemli katkı sağladı. Körfez ve Balıkesir bölgesindeki belediye başkanlarının özel ekipler göndererek bilgi aldığı projeler, diğer belediyeler için de ilham kaynağı oldu. Ayvalık’ın komşu ilçesi Burhaniye’nin Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler’in eşi Nuriye Deveciler de bu çalışmaları yerinde inceleyen konuklar arasında yer aldı.
Yapılan çalışmalar tanıtıldı
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in eşi Canan Ergin, konuklarla birlikte mahalle evleri ve kooperatiflerde yapılan çalışmaları detaylı şekilde tanıttı. Özellikle mahalle evlerinde açılan kursların ürünlerin pazarlanmasında ve elde edilen gelirlerin aile bütçelerine katkı sağlamasında oynadığı rolü anlatan Canan Ergin, kurslara olan talebin giderek arttığını ve yeni kurslar açmayı planladıklarını belirtti.
Kadınlar sosyalleşiyor, aile bütçesine destek oluyor
Kadınların el emeğini ön planda tutmayı amaçlayan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği mahalle evleri, her geçen gün büyüyerek daha fazla kadına eğitim imkânı sundu. Bu projelerin sorumluluğunu üstlenen Canan Ergin, kadınların sosyalleşmesi, üretime katılması ve aile bütçelerine destek olmalarını sağlayan çalışmalara öncülük etti.
13 aktif kurs bulunuyor
Mahalle evlerinde seramik, vitray, cam boyama, geri dönüşüm, takı tasarım, örgü, dikiş, keçe işleme, deri işleme, kırkyama, sepet örücülüğü, panç ve makrome gibi 13 aktif kurs bulunuyor. Ayrıca, belirli dönemlerde düzenlenen soğuk sabun ve mum yapımı atölyeleri de yoğun ilgi görüyor. Tamamen ücretsiz olan bu kurslar, 20 kişilik sınıflarda eğitim vererek kadınların bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkı sağlıyor.
Ayvalık mahalle evleri, hem kadınların ufkunu genişletirken hem de ailelere ekonomik destek sunarak bölgede örnek bir dayanışma modeli oluşturuyor.