GAMZE ESKİKÖY- Baharat ve kuru kahve sektöründe artan sahtecilik, hem tüketici sağlığını tehlikeye atıyor hem de küçük esnafı ekonomik açıdan zor durumda bırakıyor. İzmir Kuru Kahveciler, Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, sektördeki kalitesiz ürünlerin piyasada hızla yayılmasının, esnafın işlerini sürdürebilmesini giderek daha da zorlaştırdığını belirterek vatandaşları güvenilir esnaftan alışveriş yapmaları konusunda uyardı. Gönen, aynı zamanda makineleşmenin, doğal ürünlerin önüne geçmesinin sektördeki en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade etti.
“Yurt dışından getirilen kalitesiz ürünlerle de mücadele ediyoruz”
Baharat ve kuru kahve sektöründe yaşanan sorunlar, küçük esnafın ayakta kalmasını giderek zorlaştırıyor. Sektör temsilcilerinden İlyas Gönen, esnafın bankalardan kredi alamadığını, kuraklık nedeniyle hammadde sıkıntısı yaşandığını ve yurt dışından getirilen kalitesiz ürünlerle mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Gönen, “Marketlerdeki baharatların kalitesi bile şüpheli. Biz işin çekirdeğinden gelen az sayıdaki esnaf olarak kaliteli ürün sunmaya devam ediyoruz ama bu sürdürülebilir değil” diyerek isyan etti.
“Makineleşme doğal ürünlerin önüne geçti”
Sektörde eleman yetiştirme sorununa da değinen Gönen, eski ustaların azaldığını ve makineleşmenin arttığını söyledi. Gönen, “Kahveyi kavuracak, baharat satacak tezgâhtar bulamıyoruz. Eleman yetişmedikçe doğal ürünlere ulaşmak zorlaşıyor” dedi Vatandaşları uyardı! Vatandaşlara güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları uyarısında bulunan Gönen, “Hileli baharatları vatandaşlar anlamaz. Bir yerde 100 TL, diğer yerde 300 TL olan ürünlerde kalite farkı vardır. Halk bilinçli olmalı, güvenilir esnaftan azar azar ama sık sık tüketim yapmalıdır. Yıılardan beri yalvarıyorum, piyasada sahte ürün çok. Güvendiğiniz yerden alın” diye çağrıda bulundu.
“Turistler dahi pahalı buluyor”
Artan döviz kuru ve ekonomik sorunların fiyatları yükselttiğini belirten Gönen, “Yaşanan ekonomik zorluğun sadece bizim ülkemizi etkilediğine inanmıyorum. Geçen sene Almanya’dan gelen gurbetçiler yıllık alışveriş yapardı, şimdi turistler bile fiyatlarımızı pahalı buluyor. Altın ve döviz artışıyla birlikte alım gücümüz düştü, sektörde işler durma noktasına geldi" diye konuştu.
“Hiper market yasası şart”
Gönen, hiper marketlerin küçük esnafı ezdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “E-ticaret ve üç harfli marketler esnafın belini büküyor. 20 yaşındaki büyük zincirlerle 6 yaşındaki küçük esnafı yarıştırıyorlar. Öyle bir dünya yok. Siz bu yasayı çıkartın, dünyada oluştuğu gibi belirli kriter geitirin. Bunlara mal veren tedarik sürecine getiren ustaları ezdirmeyin. Hiper market yasası çıkarılmadığı için hem biz hem de tedarikçiler zor durumda. Kredi imkanlarının kısıtlı olduğu bir dönemde esnafın vadeyle mal alması imkansız hale geldi. Devletimizin esnaf sanatkarlar üzerindeki yükü alınması gerekiyor. SSK pirimleri, vergiler gibi giderlere yükümüz hafiflesin” dedi.