Bakan Kacır, Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle hayata geçirilen, çevre düzenlemelerinden turizme, kadın istihdamını artırmadan fabrika kurulumuna kadar geniş bir yelpazede yer alan toplam 7 proje için yapılan açılışın toplam proje büyüklüğünün 162 milyon lirayı aştığını belirtti.
Bakan Kacır Çevre düzenlemelerinden turizme, üretimden istihdama farklı başlıklarda açılışını gerçekleştirdiğimiz 7 projenin ve imzalarını atacağımız 5 projenin Tunceli'ye, bölgemize ve ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Vatan toprağının her karışını, hiçbir bölgemizi, hiçbir şehrimizi geride bırakmadan eser ve hizmetlerle ilmek ilmek dokuyoruz. Sanayiden ulaştırmaya, eğitimden sağlığa, ticaretten tarıma her alanda asırlık projeleri hayata geçiriyoruz.” dedi.
Yatırım, üretim ve ihracat başlıklar arasındaydı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı kalkınma modelinin refah seviyesini yukarıya taşıdığını söyledi.
Bakan Kacır “Şehirlerimizi baştan uca kalkındırıyor, sosyal ve ekonomik büyümelerini destekleyecek vizyon projeleri kararlılıkla gerçekleştiriyoruz. Yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı kalkınma modelimizle vatandaşlarımızın refah düzeyini daha yukarıya taşıyoruz. İstihdamımız 32 milyon 900 bini aştı. İstihdam oranı yüzde 50 ile tarihi bir zirveye ulaştık. İşsizlik oranımız yüzde 8,4 ile 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.” ifadelerini kullandı.
“İhracatta Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyelerini yakaladık”
Fatih Kacır, ihracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerinin yakalandığını ve son 15 çeyrektir kesintisiz ve istikrarlı ekonomik büyüme sergilendiğini belirtti.
Bakan Kacır “Türkiye, jeostratejik konumu, genç ve nitelikli insan kaynağı, güçlü lojistik altyapısıyla küresel ekonominin güvenilir bir aktörü olmayı sürdürüyor. Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşırken hiçbir ayrım gözetmeksizin yürüttüğümüz eser ve hizmet siyasetiyle refahın yurt sathında dengeli bir şekilde yayılmasını sağlıyoruz.” dedi.
“Yatırıma teşvik ettik, teknolojiyi önceliklendirdik ve çevreyi koruduk”
Bakan Kacır, Tunceli’de yatırıma teşviklerin sürdüğünü ve 3,8 milyar lira sabit yatırımın ve 2 bin 152 nitelikli istihdamın önünü açtıklarını söyledi.
Ayrıca Kacır teknoloji atölyeleri ile bölgenin teknolojik yatırımlardan geri kalmadığını ve çevreci projelerle de sürdürülebilir bir sanayi altyapısının kurulduğunu açıkladı.
Bakan Kacır, “22 yıldır şehrimizde, yeni veya ilave yatırımlar için 82 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 3,8 milyar lira sabit yatırımın ve 2 bin 152 nitelikli istihdamın önünü açtık. 22 yıl öncesinde ilimizde faaliyet gösteren KOBİ’lerimiz KOSGEB desteklerinden yararlanmamışken son 22 yılda Tunceli'de bin 522 KOBİ’mize 161 milyon liranın üzerinde destek sağladık. Şehrimizin bilimsel araştırma ve inovasyon kapasitesinin ileri düzeylere taşınması için TÜBİTAK destek programlarımız kapsamında 33 projeye ve 83 bilim insanımıza 100 milyon lira destekte bulunduk. Türkiye’nin teknoloji üssü olma yolundaki yürüyüşünde Tuncelili gençlerimizin de bizimle olması adına Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Şehrimizin lezzetlerini de unutmadık. Tunceli’nin 4 yöresel lezzetini, Munzur Balını, Çemişgezek Ulukale Dutunu, Tunceli Şorbik Çorbasını, Tunceli Sarımsağını coğrafi işaretli ürün olarak tescilleyerek hem üreticimizi hem tüketicimizi koruma altına aldık.” dedi.
Yeni projeler ile kalkınma devam ediyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Fırat Kalkınma Ajansı ile kamu kurumlarının, mahalli idarelerin üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının 120 projesine 337 milyon lira destek sağlandığını açıkladı.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile ise son 10 yılda kamu kurumlarının, belediyelerin, üniversitelerin toplam 100 projesine 362 milyon lira destek verildiği de belirtildi.
Bakan Kacır “Aynı zamanda ilimizde tarım ve hayvancılıkta katma değerin ve verimliliğin artırılmasını hedefleyen DAP Bölge Kalkınma İdaremiz adına yürütülecek 5 yeni projenin de imza törenini gerçekleştireceğiz. Göktepe Köyü II. Etap, Payamdüzü ve Bardakçı Köyleri Tarımsal Sulama projeleriyle 13 milyon metrekare alanı sulamaya açıyoruz. DAP ile Tarım 4.0 Erken Uyarı Sistemleri ve DAP ile Su Sesi Eşliğinde Genç Ofis projeleri de dahil toplamda 14,3 milyon liranın üzerinde bir yatırımı devreye alıyoruz.” dedi.