Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP16 Taraflar Konferansı'nda "Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Strateji ve Eylem Planı"nı açıkladı. Kurum, çölleşme, erozyon ve kuraklığın dünya çapında 4 milyar hektar alanı ve 1,5 milyar kişiyi tehdit ettiğini belirterek, bu sorunun çevresel bir sorun olmanın ötesine geçerek küresel güvenlik ve kalkınma sorununa dönüştüğünü vurguladı. Ayrıca, dünya nüfusunun 2050'de 9 milyarı geçeceğini ve kötü toprak kullanımı nedeniyle 2035'e kadar küresel gıda üretiminin yüzde 12 azalmasının beklendiğini ifade etti.
Çölleşmeyle Mücadele İçin Ayrılan Kaynaklar İki Katına Çıkıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çölleşmeyle mücadele için 2030'a kadar 8 hassas havzada eylem planlarını tamamlayacaklarını, çölleşme kaynaklarını iki katına çıkaracaklarını ve sürdürülebilir arazi yönetiminde yeni teknolojilerin uyumu için finansal kaynakları yüzde 25 artıracaklarını açıklayarak, "Bu başarıları artırmak için 'Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planımızı' güncelledik ve 2030 yol haritamızı yeniden oluşturduk. Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejimizi 6 ana eksen üzerine inşa ediyoruz. İlk eksenimiz olan Strateji ve Politika Geliştirme hedefimiz doğrultusunda Türkiye Çölleşme Modeli altındaki Türkiye Çölleşme Haritası'nı güncelleyeceğiz. Her havzamız için ayrı ayrı Risk-Tehlike ve Eylem Planlarımızı hazırlayacağız. Kırılgan tüm sektörleri belirleyecek, gerekli eylemlerin düzenli bir şekilde takibini yapacağız.
2030 yılına kadar ülkemizin çölleşme konusunda hassas 8 havzasında Çölleşme Yönetim Eylem Planlarımızı tamamlayacak ve diğer tüm havzalarımızda da bu eylem planı çalışmalarımızı başlatacağız. Bu stratejimizle eş zamanlı olarak çölleşmeyle mücadele konusunda ayrılan kaynakları 2 katına çıkaracağız. Sürdürülebilir arazi yönetiminde yeni teknolojilerin uyumu için finansal kaynaklarımızı da yüzde 25 oranında artıracağız." dedi.
8 Bin Hektar Arazide 8 Milyon Fidan Dikilecek
Bakan Murat Kurum, ikinci eksen olarak arazi tahribatını dengelenmek ve doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmak amacıyla "Karbon Yutak Alanlar Projesi"ni başlattıklarını duyurdu. Bu proje kapsamında atıl kamu arazileri ağaçlandırılarak karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyor. İlk etapta 8 bin hektar alanda 8 milyon fidan dikilecek ve 200 bin hektarlık kamu arazisi, yıllık 3,5 milyon ton karbondioksit emisyonunu dengeleyecek şekilde Yeşil Yutak Alanlara dönüştürülecek. Ayrıca, Türkiye'nin toplam 1 milyon hektarlık alanının Karbon Yutak Alanı olarak değerlendirilebileceği belirtildi.