Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen İstanbul 2 Nolu Baro Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, avukatlarla ilgili birçok çalışma yapacaklarını belirtti. Avukatlık Kanunu üzerinde bilim komisyonunun çalışmalarının sürdüğünü belirten Tunç, hazırlıkların belli bir aşamaya geldiğinde kamuoyunun tartışmasına açılacağını ifade etti. Ayrıca, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 4'üncüsünün hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu, son şekli verildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
"Geciken adalet, adalet değildir"
Tunç, yargıdaki gecikmelerin önlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bir kere geciken adalet, adalet değildir. Davaların uzun sürmemesi, duruşmaların aylar sonrasına bırakılmaması lazım. Ara kararlarının çabuk tamamlanması ve kamu kurumları ya da bilirkişilerden gelen cevapların süresi içinde verilmesi gerekiyor. Aksi halde yaptırımları olmalı." ifadelerini kullandı. Ceza adalet sistemine ilişkin ise, suç işleyenlerin cezasını çekerken bir daha suç işlemeyecek hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Cezaevlerinde ıslaha yönelik çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Toplumdaki eleştirilere de değinen Tunç, 2 yılın altındaki suçlar için denetimli serbestlikten yararlanabilmek adına belli bir süre cezaevinde kalınmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu düzenlemelerin milletvekillerinin takdirine bağlı olduğunu ifade etti.
"Vesayetçi ruhtan arınmak için yeni anayasa"
Yeni anayasa konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Tunç, Türkiye'nin artık demokratik, katılımcı bir anayasaya sahip olması gerektiğini ve darbe anayasasından kurtulmanın önemli bir adım olacağını vurguladı. Tunç, "Anayasamızı tümüyle vesayetçi ruhtan arındırabilmek yeni bir anayasayla mümkündür. Bu başarı sağlanırsa, büyük bir toplumsal sözleşme kurulmuş olur." dedi.
Tunç, Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin amacını ise hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi olarak açıkladı.
Gazze'deki olaylara da değinen Tunç, Filistin'de bir soykırım yaşandığını ve Türkiye'nin bu konuda Uluslararası Adalet Divanı'nda beyanda bulunduğunu hatırlattı. Ayrıca, TRT muhabirinin orada şehit düştüğünü belirterek, Anadolu Ajansı'nın topladığı delillerin Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı'na sunulduğunu dile getirdi.
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yapılan eleştirileri de yanıtlayan Bakan Tunç, Türkiye'nin sokaklarının güvensiz olduğu yönünde algı oluşturmaya çalışanlara fırsat vermeyeceklerini, suç ve suçluyla mücadelede kararlılıkla devam edeceklerini belirtti. Tunç, İstanbul 2 Nolu Baro'nun desteği için teşekkür ederek, baro seçimlerinin hayırlı olmasını temenni etti.