Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" başlıklı basın toplantısında, son bir yıl içerisinde güvenilir gıda konusunda yaptıkları yenilikleri paylaşacaklarını ve yarından itibaren başlayacak Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi’ni tanıtacaklarını belirtti.
Bakanlık olarak gıda güvenliğini sağlamak için Türkiye’nin yasal düzenlemeleri ile uluslararası kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yumaklı, "Sofralarımıza sağlıklı ve güvenilir bir gıdanın ulaşabilmesi için öncelikle bitki sağlığını, hayvan sağlığını ve yem güvenliğini temin etmemiz gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı gıdanın temel şartıdır" şeklinde konuştu.
Biyolojik mücadele desteği %100 artırıldı!
Yumaklı, sağlıklı bitkisel üretim için son dönemdeki çalışmalarını aktardı. İnsan, hayvan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli kabul edilen 7 bitki koruma ürününün aktif maddesini yasakladıklarını, kalıntılarla mücadele için yeni önlemler aldıklarını ve kimyasal mücadeleye alternatif olarak Biyolojik Mücadele Desteği’ni yüzde 100 artırdıklarını belirtti. QR Kodlu Bitki Sağlık Sertifikası ve Doğrulama Sistemi’ni devreye soktuklarını ve ihraç edilen fakat geri dönen taze meyve-sebze ürünlerinin kontrollerini ülkeye giriş noktasında yapmaya başladıklarını ifade etti.
Hayvansal üretimde ise şap aşılamasını üçe çıkararak vaka sayısını geçen yıla göre yüzde 79 azalttıklarını, veteriner yol kontrol ve denetim istasyonları açtıklarını ve ari işletmeler için kolaylıklar sağladıklarını söyledi. Yumaklı, kesimhanelerde izlenebilir kamera kurulmasını zorunlu hale getirmek için düzenlemelerin sürdüğünü ve yılda ortalama 3 milyon doz kuduz aşısını yaban hayatındaki kuduz vakalarıyla mücadele amacıyla havadan attıklarını ekledi.
Gıda güvenilirliği için yeni düzenlemeler!
Bakan Yumaklı, çiftlikten çatala kadar tüm gıda zincirinde güvenilirliği sağlamak ve tüketici menfaatlerini korumak amacıyla son bir yılda yaptıkları yenilikleri aktardı. Tüketicinin yanıltılmasını önlemek için bazı gıdalarda katkı maddelerini yasakladıklarını, nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren ürünlerin üretimini durdurduklarını belirtti. Ayrıca, bal tebliğini güncelleyerek arı ürünleri için gıda güvenilirliği kriterlerini ilk kez yayımladıklarını ve takviye gıdalardaki probiyotik mikroorganizmalara yönelik yeni kriterler belirlediklerini ifade etti.
Yumaklı, Beslenme Beyanları Kılavuzu hazırlayarak şeker ilavesiz beyanı ile tüketiciyi yanıltmayı engellediklerini ve gıda etiketlerinde önemli değişiklikler yaptıklarını da ekledi. Bu çalışmaları ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileriyle işbirliği içinde yürüttüklerini vurguladı.
"Yeni sonuç listeye eklenecek"
Bakan Yumaklı, vatandaşların belirli iki kategoriye girdiklerinde duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri numarası gibi bilgilere ulaşabileceklerini belirtti. Yeni sistemin hazırlıklarına 1 Ocak'ta başladıklarını hatırlatan Yumaklı, bu tarihten itibaren testlerin yapıldığını ifade etti.
"Sisteme veri girişleri başladı. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız. İlk açtığımızda 1 Ocak'tan bu yana denetimlerimizde gıda kamuoyu duyurusuna konu olan marka ve firmalar burada yer alacak. Yarından itibaren artık her yeni sonuç ilave bir satır olarak bu internet sitesinde ve bahsettiğimiz uygulama biçimiyle yer alacak. Tüketicilerimizin doğru, hızlı, şeffaf bilgilendirmesi adına hayata geçireceğimiz bu sistemin hayırlı olmasını diliyorum. Tabi şöyle bir soru gelecektir. Eski sistemde en son duyuruyu Mart 2022 tarihinde yapmıştınız. O tarihten 1 Ocak 2024'e kadar olan geçen süredeki ürünler ve firmalar yayınlanmayacak mı? Elbette onları da yayınlayacağız. Mart 2022 ile 1 Ocak 2024 arasını kapsayan eski sisteme dair listemizi son kez, öncekiler nasıl yayınlandıysa, aynı şekilde, yarın tek bir liste olarak yayınlayacağız."
Bakan Yumaklı, vatandaşları yeni uygulamaya ilgi göstermeye davet ederek, "Sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz," ifadesini kullandı. Firmalara da süreçlerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlatan Yumaklı, bu adımların marka güvenini artıracağını ve firmalar için fayda sağlayacağını belirtti. Konuşmasını bu şekilde sonlandırdı.