GENEL HABERLER

Bakanlık açıkladı: 4 milyar liralık kayıt dışı saat ticareti yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 milyar liralık kayıt dışı saat ticaretini ortaya çıkardı.

Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023-2024 döneminde kayıt dışı saat ticareti yapan mükellefleri tek tek tespit etti ve bu durumun büyüklüğünü gözler önüne serdi.

VDK, kayıt dışı faaliyetleri denetimlerini derinleştirerek sürdürmekte. Risk Analiz Merkezi'nde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, kayıt dışı saat ticareti yapan yaklaşık 6 bin 500 mükellef belirlendi. Çalışmada, aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat satın alması incelendi.

Belgesiz saat satışları, kayıtsız alınan saatlerin kayıtsız satışı ve antika saatlerin ticareti gibi birçok usulsüz işlem VDK'nin radarına girdi. Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılan ödemeler titizlikle taranarak, 2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan kayıt dışı ekonomi gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan analizler, vergi ödenmeden el değiştiren gerçek ve imitasyon binlerce saati ortaya koydu.

Ürünler kapıda ödeme ve sanal pos aracılığı ile satıldı

Tüketiciler de bu süreçte mağdur oldu. Kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflerin, elektronik ticareti yaygın şekilde kullandığı belirlendi. Çevrim içi platformlardan, sosyal medya ve internet sitelerinden kapıda ödeme veya sanal pos aracılığıyla kayıt dışı ürünlerin satıldığı tespit edildi. Bu ürünler için satış sonrasında belge düzenlenmemesi, tüketicilerin belgesiz ürünler nedeniyle mağdur olmasına yol açtı.

VDK'nin analiziyle, ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı tespit edildi. Rolex, Omega ve Patek Philippe gibi markaların imitasyonları da analiz kapsamındaydı. Orijinal lüks saatlere yönelik tüketici profilleri de takip altına alındı; bu saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri incelendi. Görünür bir kazancı olmayan mükelleflerin lüks saatlere harcadıkları tutarlar, bu kazancın kaynağını araştırmak amacıyla değerlendiriliyor. Bu süreçte, kara para aklama ve gelir saklama gibi suçlarla ilgili araştırmalar da sürdürülmekte.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili olarak, Maliye’nin her sektörde ve alanda sıkı denetim uyguladığını belirterek, "Vergide adalet ve etkinlik sağlamak için kayıt dışı ekonomiyle mücadelenizi sürdüreceğiz" dedi. Bu mücadeledeki ana hedefin, haksız kazanç ve rekabeti önlemek olduğunu vurguladı.