ALPER TEMİZ - Çiftçiler Sendikası (ÇİFTÇİ SEN) Tarım ve Orman Bakanlığı'na dair çarpıcı bir bilgi paylaştı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın fındık bahçelerinde görülen ve rekoltenin düşmesine neden olan iklim krizi eykisiyle giderek artış gösteren hastalıkları görmezden geldiğini ifade etti. Yeni hasat döneminde yine, benzer sorunlarla karşı karşıya kalındığını ifade eden ÇİFTÇİ SEN Yöneticisi Adnan Çobanoğlu, "Rekolte tahminleri bilinçli olarak yüksek tutuluyor. Külleme gibi bağ hastalıkları bilinçli olarak görmezden geliniyor" diye konuştu.
"Rekolte oyunu!"
Çobanoğlu, "Geçtiğimiz yıl rekolte yüksek gösterilmiş ve 120 TL olması gereken kilogram fiyatı 82 TL bandında hesaplanmıştı. Kredi borcu olan çiftçiler ise ellerinde fındık kalmaması için TMO'ya ve tüccarlara olduğundan düşük fiyatta satış gerçekleştirdi. Bu yıl yine aynı senaryo ile karşı karşıyayız. Rekolte tahminleri gerçekçilikten çok uzak. İktidar, iklim krizi nedeniyle baş gösteren hiçbir hastalığa önlem almadığı gibi bu hastalıkları da görmezlikten geliyor. İktidar fındık üreticilerini es geçerek piyasayı düzenlemektedir. Bizim hesaplamalarımıza göre tüm girdi maliyetlerindeki olumsuz koşullar neticesinde, fındığın bu yılki kilogram fiyatı 124,5 TL olmalıdır. Fındık maliyet fiyatının üzerine, yüzde 25 oranında kâr payı (refah payı) eklenmesi gerekmektedir. Bu hesaplamaya göre ise fındık kilogram fiyatının 195 TL'ye çıkması gerekmektedir" dedi.
“Köylü Hakları Deklarasyonu'na uyulmuyor"
BM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Türkiye için de bağlayıcı hükümleri içinde barındıran 'Köylü Hakları Deklarasyonu'na uyulmadığını ifade eden Çobanoğlu, “Bu deklorasyonda şu ifadeler yer alır" diyerek şu bilgileri paylaştı;
"Devletler yerel, ulusal ve bölgesel pazarlarda ürünlerimizi satabilmek için gerekli olan imalat, kurutma, depolama ve taşımacılık araçlarına ulaşma imkanı sağlamalıdır. Yerel, ulusal ve bölgesel pazarlara tam ve adil erişim ve katılımımızı sağlamalı; bu pazarları güçlendirmek ve desteklemek için uygun önlemleri almalıdır. Hiçbir ayrımcılığa maruz bırakmadan eşit işe eşit ve adil ücreti garanti altına alacak önlemler geliştirmelidir.”
Ferroro uyarısı!
İtalyan çikolata firması Ferroro'ya vergi muafiyeti sağlayan Bakanlığa karşı da tepki gösteren ÇİFTÇİ SEN yöneticisi Adnan Çobanoğlu, "Siyasi iktidar bu firmaya vergi ve hibe muafiyeti sağlıyor. Bu teşvikleri yabancı sermayeye veren iktidar, çiftçilere vermemektedir. Fiskobirlik (ve diğer kooperatifleri) üreticilerin üretimden pazarlamaya kadar olan bütün süreçlerini denetlediği bir yapıya acilen kavuşturulması sağlanmalıdır. Teşvikleri fındık üreticilerine Fiskobirlik’e vererek ürünlerin işlenerek tüketiciye ulaşmasını sağlamalıdır. Böylelikle tüketici daha ucuz ürün tüketirken, üreticilerin daha fazla kazanmasını yolu açılmalıdır" diye konuştu.