Kilo korumak, sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışması içinde pek çok etkisi bulunan bal sayesinde kısa süre içerisinde çok daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak da mümkün olabilir.

Bal Nasıl Üretilir?

Çiçek özleri ve çam özlerinin toplanması ile elde edilebilen bal üretimi 15-20 arının aynı alanda çiftleşmesi ve sonrasında erkek arının ölmesi ile ortaya çıkan döllerin kovana aktarılması ile oluşabilir. Zorlu bir süreç olarak da gözlemlenebilmesi sonucunda kusursuz lezzeti ile damaklarda tat bırakan vitamin deposu besin kaynağı elde edilebilir.  Enerji ve vitaminin insan vücuduna aktarılabilmesi için önemli bir kaynak olan bal üretimi çam üzerinde de arıların taşıdıkları enzimler ile elde edilebilir. Çamlar üzerinde elde edilen kovan içerisinde balların hamlarının buharlaşması sayesinde oluşturulabilmektedir. 

Balın Özellikleri Nelerdir?
Özellikle içerisinde bulunan doğal şeker, su, organik asitler ve proteinler ile dikkat çeken bal özellikleri itibariyle çok önemli bir besin kaynağıdır. Pek çok vitamin ve pigmenti oluşumunda saklayan besinin en çok kullanıldığı alanlar ise kan şekerini düzenlemesi, bağışıklığı güçlendirmesi ile ilgilidir. Kalp hastalıkları riskini azaltan ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayan bal sayesinde cilt yenilenir ve çok daha canlı bir görünüme kavuşur.
 
Bal Tüketiminin Faydaları Nelerdir?
Probiyotik bir bileşen olan bal pek çok farklı alanda kullanılabilir. Fakat bal tüketiminin faydaları ayrı bir kategoride incelemek gerekirse şu şekilde belirtilebilmektedir;
Bağışıklığı güçlendirir,
Probiyotik bir besindir,
Boğazı yumuşatarak öksürüğe iyi gelir,
Kalp sağlığı riskini azaltır,
Vücudu iltihaplardan korur,
Bağırsak sağlığını destekler,
Mide rahatsızlıklarını iyileştirir,
Hafızayı güçlendirir,

Bal Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bal Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bal tüketirken dikkat edilmesi gerekenler arasında en çok özeni tüketim miktarına vermek gerekir. Doğal bir içeriğe sahip olsa da tatlı oranı çok fazla olan besin kaynağının günlük olarak orantılı tüketilmesi çok önemlidir. Sağlıklı bir kişinin günde 3 kaşıktan fazla bal tüketmemeye özen göstermesi gereklidir.  Farklı hastalıklara sahip olunması durumunda bal tüketirken dikkat edilmesi gerekenler arasında tüketim miktarı ve tüketim çeşitliliğine özen göstermek de önemlidir. Bal tüketimi sonrasında farklı şekerli gıdalar tüketilmemesi ise oldukça önemlidir.

Bal Çeşitleri Nelerdir?
Farklı özellikleri ve pek çok faydası ile bilinen bal çeşitleri ise oldukça geniş kapsamda incelenebilir. Farklı içerikleri ve vitamin seviyeleri ile tercih edilebilecek olan bal türleri ise şu şekilde bildirilebilir;
Çam balı,
Kestane balı,
Köknar balı,
Petek balı,
Armut balı,
Dağ balı,
Akasya balı,
Kremalı bal,
Okaliptus balı,
Meşe balı,

Bal Tüketmenin Farklı Yolları Nelerdir?
Farklı pek çok özelliği ile dikkat çeken güçlü bir besin olan bal tüketmenin farklı yolları da bulunmaktadır. Özellikle güçlü bir tatlandırıcı olması sebebiyle tatlılar içerisinde de kullanılabilen balın, yoğurt, meyve ve sağlıklı karışımlar içerisine eklenmesi de kusursuz bir sonuç ortaya çıkartılabiliyor. Farklı pek çok besin ile birlikte tüketilebilen kusursuz lezzetin aynı zamanda etkili sonuçlarını görebilmek için çok daha sağlıklı adımlar atmanız mümkündür. 
 
Bal Tüketimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 
Gerçek bal nasıl ayırt edilir?

Gerçek bal ayırt etme sürecinde ışık su içerisine eklenen balın çözünmeden kalması gerçek olduğunun işareti olarak kabul edilebilmektedir. Kaşığa alındığında uzama yapması, buzdolabında bekletildiğinde donarak tereyağı gibi katılaşıyorsa bu da gerçek olduğunun kanıtlanabilmesini sağlayacaktır.  Gerçek bal ayırt etme için balın gözlemlenmesi gereklidir. Şekerlenen bal bekledikçe değişim gösterecek ve içeriğindeki güçlü bileşenleri ile dikkat çekecektir. 

Hakiki bal boğaz yakar mı?
Hakiki bal geniz yakabilir. Gerçek balın tadı keskindir ve boğazda bir yanma hissi oluşturabilir. Kolay şekilde yer değiştirmemesi ve şeklinin bozulmaması ile de hakiki olup olmadığını anlamak mümkündür. Farklı pek çok şekilde etkili bir geri dönüş alabilmek için doğru miktarda tüketilmesi ise oldukça önemlidir.

Balın şekerlenmesinin sebepleri nelerdir?
Içerisinde doğal glikoz ve fruktoz bulunan balın şekerlenmesi oldukça normaldir. Birbirine karışan bu iki özel madde balın şekerlenmesine sebep olurken doğallığının kanıtlanması içinde önemli bir etkendir. Farklı pek çok besin ile birlikte tüketilebilen balın çeşitleri içerisinde çiçek balı özellikle çok daha kısa süre içerisinde şekerlenebilmektedir. 

Çiçek balı mı yoksa çam balı mı daha sağlıklıdır?
İçerisinde bulunan vitaminler ile faydaları oldukça büyük olan bal tüketimi içerisinde farklı iki çeşit olan çiçek ve çam balı özellikleri farklıdır. Besin değerleri birbirinden farklı olan bu iki besin çeşidi de sağlık açısından oldukça güçlü içeriklere sahiptir. 

Muhabir: Balamir Yıldız