Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün tarım alanında faaliyet gösteren firmalara sağladığı kredilerin stoku, haziran sonu itibarıyla 689 milyar 149 milyon lira olarak gerçekleşti. 2023 yılı sonunda bu stok 582 milyar 48,4 milyon lira seviyesindeydi. Böylece, 6 aylık dönemde kredi stoku yüzde 18,4 artış gösterdi ve 107 milyar 100 milyon lira yükseldi.
Ziraat Bankası, "Tarım Ekosisteminin Finansmanı" stratejisi kapsamında ocak-haziran döneminde 42 bini yeni çiftçi olmak üzere 574 bin üreticiye 200 milyar liralık kredi sağladı. Bankanın tarımsal kredilerdeki toplam üretici sayısı 1 milyona, kredi tutarı ise 500 milyar lirayı geçti ve yıllık artış oranı yüzde 35 oldu. Banka, tarımsal kredilerde sektör payını yüzde 70’in üzerine çıkarırken, en çok kullanılan kredi türü yüzde 45 payla hayvansal üretim kredileri oldu. Bunu bitkisel üretim, tarımsal mekanizasyon ve diğer üretim konuları takip etti.
Ziraat Bankası, tarım sektörünün sürdürülebilirliği ve faaliyetlerinin devamlılığı için geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunarak, üreticilerin tarımsal üretim süreçlerine uygun işletme ve yatırım kredisi finansmanı sağlıyor. Bu destek, üreticilerin faaliyet döngüsü, ürün özellikleri ve hasat/satış dönemlerine göre düzenlenmiş kredi ihtiyaçlarını kapsamaktadır.
Ziraat Bankası, 2024'te "Sürdürülebilir Tarım Finansmanı" vizyonuyla kadın ve genç üreticilere destek vererek, tarımsal üretim ve yatırımlarda yenilikçi alanlara katkı sağlıyor. Ayrıca, Ziraat Çiftçi Platformu mobil uygulamasıyla üreticilere hesap yönetimi, finansal takip, iklim bilgileri ve piyasa verileri sunuyor.
DenizBank, tarım kredilerinde pazar payını yüzde 48,4'e yükseltti
DenizBank KOBİ Bankacılığı ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Engin Eskiduman, tarım kredilerinde ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160 artış sağladıklarını belirtti. Banka, 300'den fazla tarımsal ürün için finansal destek sunarken, 2024'ün ilk yarısında en çok tercih edilen ürünler Tarımsal Eşit Taksitli Krediler ve Üretici Kart oldu. Haziran 2024 itibarıyla özel bankalar arasında yüzde 48,4 pazar payı ve 75 milyar lira kredi ile lider konumda. Eskiduman, bankanın 2003'te tarım bankacılığına Tarişbank'ı satın alarak adım attığını ifade etti.
Eskiduman, şöyle konuştu:
"22 senenin sonunda 9 ayrı coğrafi bölgede 319 tarım şubesi, 300’den fazla zirai ürün ve hayvancılık ürünü ile üreticilerine hizmet veren bin kişiyi aşkın büyük bir tarım ailesine dönüştük. Şubelerimizin yanı sıra, 9 bölgede konuşlanmış bölge sorumlularımız ve mobil ekiplerimizle Türkiye’deki 38 bin köyün 31 binine hizmet götürüyoruz. Bu alandaki iş modelimizi, tamamen tarım sektörünün kendine özel ihtiyaçlarından hareketle kurguladık. Aynı yaklaşımla, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de ilk ve alanında tek 'Dinamik Şube' konseptimizi hayata geçirdik. Bu dinamik şubelerimizde, portföy yöneticilerimizin bireysel, KOBİ ve tarım ayırımı olmadan tüm segmentlerin ihtiyaçlarını tek elden anlayıp ortak yönetebildikleri bir sistem oluşturduk.”
Gençler ve kadınları tarım sektörüne çekmeye yönelik projeler
Eskiduman, bankanın tarım sektörü için sunduğu kredi ürünlerini ve sürdürülebilirlik çalışmalarını özetledi. İşletme kredileri, üreticilerin tarımsal faaliyetlerinde gerekli girdi finansmanını sağlarken; yatırım kredileri, iş büyütme, verimlilik artırma ve ekipman alımında uzun vadeli destek sunuyor. Ayrıca, tarım teknolojileri ve girişim kredileri, yeni teknolojiler ve startuplara finansman desteği sağlıyor.
Sürdürülebilirlik açısından ekonomik, sosyal ve ekolojik boyutlara önem verdiklerini belirten Eskiduman, gençler ve kadınları tarım sektörüne çekmeye yönelik projeler geliştirdiklerini vurguladı. Ayrıca, toprakların bozulması ve gıda israfı sorunlarına çözüm olarak, organik atıkları gübreye dönüştürmeyi planladıklarını söyledi.
Akıllı tarım ve teknolojik çözümlerle, DenizBank'ın geliştirdiği "Deniz’den Toprağa" platformu üzerinden üreticilere tavsiyeler ve bilgi taleplerine hızlı yanıtlar sunduklarını belirtti.