BASKİ Genel Müdürlüğü Binası'nda gerçekleştirilen toplantıda, Öztürk, Ayvalık'ın Balıkesir'in altyapı sorunları açısından en problemli bölge olduğunu ifade etti. 60 yıllık bir altyapı hattına sahip Ayvalık'ta kalıcı çözümler için çalışmalar yürüttüklerini belirten Öztürk, şu açıklamalarda bulundu: “Altyapı sorunlarının yoğun olduğu ilçelerden biri Ayvalık. İlçede üst üste eklenen parçalarla adeta yamalı bohçaya dönüşmüş ve ekonomik ömrünü tamamlamış 60 yıllık hatlarımız bulunuyor. Ayvalık'taki içme suyu sıkıntısının temel nedeni, altyapı yatırımlarının uzun yıllardır ihmal edilmesidir. Önceliğimiz mevcut altyapıyı iyileştirmek ve su teminindeki sorunları çözmektir. Göreve geldiğimiz günden itibaren yürütülen her çalışma, gelecekteki su sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik projelerdir.”

"Çözüm süreçleri zaman alıyor"

Öztürk, büyük projelerin yüksek maliyetleri ve çözüm süreçlerinin zaman aldığını vurgulayarak, “Altyapıda yaşanan sorunlara dair eleştiriler, ilçemizin yıllar içinde biriken sorunlarının bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Su şebekelerinin modernizasyonu, su kaynaklarının artırılması ve dağıtım sistemlerinin yenilenmesi konularında çeşitli projeler geliştirdik ve bazılarını hızla uygulamaya koyduk. Bu tür büyük ölçekli projeler zaman ve güçlü mali kaynaklar gerektiriyor. Halkımızı bilgilendirmek ve şeffaf bir iletişim sağlamak öncelikli hedefimizdir” dedi.

"Kayıp-kaçak oranı yüzde 60-70 seviyelerine çıkmıştır"

Ayvalık ilçesindeki mevcut su depolarının durumunu özetleyen Öztürk, “Ayvalık Köpek Çiftliği Bölgesi'ndeki depo 1960 yılında, Cunda adasındaki depo 1990 yılında, Çamlık bölgesindeki depo 2000 yılında, Cennet Tepesindeki depo 1980 yılında, Şirinkent'teki depo 1990 yılında, Altınova'daki küçük depo 1980 yılında ve diğer iki büyük depo 1995 yılında yapılmıştır. 2016 yılında BASKİ kurulduktan sonra merkezde Cennet Tepesi'nde yeni bir depo yapılmıştır. İçme suyu şebeke hatlarımız ekonomik ömrünü tamamlamış ve çoğu parça parça eklemelerle yapılmış hatlardır. Bu eski hatlardan kaynaklanan su kayıpları nedeniyle kayıp-kaçak oranı yüzde 60-70 seviyelerine çıkmıştır. Ayrıca, uzun süredir hizmet gelmeyen ilçede vatandaşların kendi tedbirlerini alması sorunu daha da büyütmüştür” şeklinde konuştu.

"35 yıla uygun projeler geliştirdik"

Ayvalık'ta yapılacak projeler hakkında bilgi veren Öztürk, “Ayvalık'ın gelecek 35 yılını kapsayan nüfus artışına göre projeler geliştirdik. Ayvalık'ın su ve atık su sorununu etaplar halinde kökten çözeceğiz. 'Ayvalık içme suyu şebeke projelerinin Hazırlanması İşi' kapsamında tüm şebeke hatlarını yenileyeceğiz. Merkez için 618 lt/sn, Alibey (Cunda) adası için 272 lt/sn ve Küçükköy Mahallesi için 410 lt/sn debilerini belirledik” dedi.

"Köklü çözümlerle bölgenin rahat bir nefes almasını sağlamak istiyoruz"

Ayrıca, Ayvalık'taki mevcut çalışmalar hakkında bilgi veren Öztürk, “Makine, teçhizat ve personel yetersizliği gibi sorunlara köklü çözümler sunarak bölgenin rahat bir nefes almasını sağlamak istiyoruz. Son 4 ayda içmesuyu ve kanalizasyon hatlarında 2 bin 961 arıza müdahale edildi, 5 bin 600 metre kanalizasyon hattı ve 5267 metre içmesuyu hattı yapıldı. Ayrıca, 2041 vidanjör ve kanal açma hizmeti sağlandı, 5 bin metre kanalizasyon hattı temizlendi ve 14 depo temizlendi. Gösterilen anlayış ve sabır için tüm hemşehrilerimize teşekkür ederiz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ