Batı Trakya’daki Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin (DEB) Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yunanistan’daki yeni eğitim öğretim yılı vesilesiyle sosyal medya üzerinden önemli bir açıklama yaptı.

Yunanistan’ın eğitim politikalarını "Lozan Antlaşması’na aykırı"

Asafoğlu, Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarının kapanmasının yanı sıra, Yunan hükümetinin Batı Trakyalı Türklerin eğitimle ilgili haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.  Asafoğlu, Yunan hükümetinin 2 Eylül'de Gümülcine'deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nde, velilerin seçtiği encümen heyetlerine danışmadan müdür atadığını belirterek, bu durumun azınlığın eğitimdeki söz hakkını engellediğini ve Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu ifade etti. Asafoğlu, "Okullarımızda söz sahibi olmamız engellendi. Veliler tarafından seçilen ve yetkili kılınan encümen heyetleri, bürokratlar tarafından etkisiz kılındı ve yok sayıldı. Bu, Lozan Antlaşması’na aykırı bir tutum" ifadelerini kullandı.

Encümen heyetlerine danışmadan müdür değişikliği

Asafoğlu, Yunan hükümetinin çocuk sayısının azlığını gerekçe göstererek dört azınlık okulunu daha kapattığını belirtti ve yetkililerin azınlık eğitimi üzerinde yeni sorunlar yarattığını ifade etti. Gümülcine ve İskeçe'deki Türk okullarında müdür atamaları genellikle velilerce seçilen encümen heyetlerinin görüşü alınarak yapılıyordu. Ancak, 2 Eylül'de Yunan hükümeti, Gümülcine'deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nde encümen heyetlerine danışmadan müdür değişikliği gerçekleştirdi. Batı Trakyalı Türkler, bu durumu "hak ihlali" olarak değerlendiriyor ve hükümetin azınlık okulları üzerindeki söz haklarını gasbettiğini savunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi