ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) batılı savaş pilotlarını “agresif bir şekilde” işe aldığını ve kendi askeri pilotlarını eğitmek için bu yetenekleri kullandığını ortak bir bildiriyle duyurdu.

ABD Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi (NCSC) ve Beş Göz istihbarat paylaşım ağı, Çin’in ABD ve NATO ülkelerinden mevcut ve eski pilotları işe almasını engellemeye yönelik çabalara rağmen bu pratiği sürdürdüğünü belirtti.

NCSC Direktörü Michael Casey, Çin’in özel firmaları kullanarak PLA ile bağlarını gizlediğini ve pilotlara yüksek maaşlar teklif ettiğini söyledi. Casey, batılı pilotları Çin’e yardım etmekten caydırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Batılı pilotların PLA’yı eğitme konusundaki endişeleri, Güney Afrika’daki Test Uçuş Akademisi’nin, emekli İngiliz Hava Kuvvetleri, donanma ve kara kuvvetleri pilotlarını kullanarak Çinli askeri pilotları eğittiğinin ortaya çıkmasından bu yana arttı.

Casey, batılı ortakların son zamanlarda bazı başarılı önlemler aldığını, ancak PLA’nın çabalarının gelişmeye devam ettiğini belirtti. ABD’li yetkililer, eski askeri pilotlar için egzotik savaş uçaklarını yeniden uçurma fırsatının ve yüksek maaşların cazip olabileceğini ekledi.

Hindistan'da sel ve heyelan: 10 can kaybı Hindistan'da sel ve heyelan: 10 can kaybı

Beş Göz bülteni, PLA’nın işe alım yöntemlerinin “kötü niyetli” olduğunu ve Çin ordusunun katılımını gizlediğini belirtti. İşe alımcıların, uçuş mühendisleri, hava operasyon merkezi personeli ve askeri taktikler hakkında bilgi sahibi olan uzmanları da hedef aldığını ekledi.

PLA, eğitim sırasında modern batılı uçaklar ve taktikler hakkında bilgi edinmeye çalışıyordu. İşe alımcılar, başta Çin ve Güney Afrika olmak üzere yüksek maaş teklif ederek hedeflerine ulaşıyorlardı.

Washington ve ortakları, 2012’den bu yana batılı pilotları işe almayı zorlaştırmak için çeşitli önlemler aldı. ABD Ticaret Bakanlığı, Çin, Kenya, Laos, Malezya, Singapur, Güney Afrika, Tayland, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki gruplara yaptırımlar uyguladı.

Çin ordusu, bu çabalara yanıt olarak farklı isimler altında ve yeni konumlarda faaliyet gösteren kuruluşlar oluşturdu. Haziran 2023’te ABD Ticaret Bakanlığı, TFASA’ya kısıtlamalar getirdi. TFASA, ABD hükümetine bilgi vermeyi reddettiği için 2013’ten bu yana “haksız taciz” kampanyasıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Birleşik Krallık, eski pilotların belirli askeri bilgileri paylaşmalarını mümkün kılan Ulusal Güvenlik Yasası’nı güncelledi. NATO, Ocak ayında bu tehditle başa çıkma yollarını tartışmak üzere bir konferans düzenledi. TFASA, Çinli pilotlara hala eğitim verip vermediği konusunda yorum yapmadı. Çin'in Washington Büyükelçiliği ise yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: Haber Merkezi