GENEL HABERLER

Bayraktar: Nükleer gelecek için önemli, nükleere uygulanan yaptırımlar kaldırılmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin gelecek için faydalı olduğunu söyledi ve Türkiye'nin bu alandaki çalışmaları hakkında bilgi paylaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjiyi daha iyi bir geleceğin bir parçası olarak gördüklerini belirtti ve nükleer teknolojiye yönelik ticaret ve finansal kısıtlamaların yanı sıra sektöre yönelik yaptırımlar gibi tüm engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 68. Genel Konferansı'nın ilk gününde, Bakan Bayraktar'ın video mesajı paylaşıldı.

Videoda, Türkiye'nin ulusal enerji stratejisinin sürdürülebilir kalkınma ve enerji güvenliğine öncelik verdiğini belirten Bayraktar, 2053 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefini ve bu hedef doğrultusunda nükleer enerjinin kaçınılmaz bir unsur olduğunu ifade etti.

Bayraktar, "Bu artan talebi karşılamak için Türkiye, yenilenebilir kaynaklardan daha fazla güç üretimine öncelik verecek ve nükleer enerji, enerji çeşitliliğimize temel unsur olarak eklenecektir." dedi. Bayraktar, Türkiye'nin nükleer kapasitesini artırma yönündeki kararlılığını vurguladı ve "Uzun vadeli Ulusal Enerji Planımız doğrultusunda, 2035 yılına kadar 7,2 Gigavat (GW) ve 2050 yılına kadar küçük modüler reaktörler (SMR'ler) dahil olmak üzere toplamda 20 Gigavat (GW) nükleer santral kapasitesi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ayrıca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dört reaktörünün toplamda 4,8 Gigavat (GW) kapasite sağlayacağını belirtti ve ikinci ile üçüncü sahaların ilerleyen yıllarda devreye alınmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

"Nükleer enerji daha iyi bir geleceğin parçası"

Enerj, ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjiye daha iyi bir gelecek için ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bayraktar, COP28'de (2023 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) alınan kararlar doğrultusunda Türkiye'nin Paris Anlaşması'nda belirtilen iddialı hedeflere ulaşabilmesi için nükleer kapasitede önemli bir artışın şart olduğunu vurguladı.

Ayrıca, ajansın nükleer teknolojileri ilerletme çabalarını ve üye devletlere bu teknolojilerden yararlanma konusunda sağladığı desteği takdir ettiklerini ifade etti.