TÜİK mi? ENAG mı? İTO mu? Enflasyon rakamları arasındaki büyük uçurumda vatandaş kime inanacak? TÜİK mi? ENAG mı? İTO mu? Enflasyon rakamları arasındaki büyük uçurumda vatandaş kime inanacak?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırma kararı aldı.

Kurumun yaptığı açıklamaya göre, bu değişiklik, finansal piyasalarda güven ve istikrar sağlamak ile kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını desteklemek amacıyla alınan koordineli makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde gerçekleştirildi.

Daha önce, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında, bireysel ve konut kredilerine uluslararası minimum standartlardan daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulanıyordu. Bu yeni düzenleme, bankaların finansal sağlamlıklarını artırmayı ve kredi verme süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Risk ağırlıklarını artırma kararı almıştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 31 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı düzenlemeyle sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını artırma kararı almıştı.

Bu kapsamda, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve tüketicilerle yapılan finansal kiralama işlemleri için risk ağırlıkları yükseltilmişti. Standart yaklaşım uygulandığında, bu işlemler için bankaların risk ağırlıkları yüzde 150 olarak belirlenmiş, bu da kredi faizlerinde artışa ve kredi arzının yanı sıra talebin de sınırlanmasına neden olmuştu. Bu durum, iç talebi de olumsuz etkilemişti.

Ancak BDDK, son kararla daha önce uygulanan oranlara geri dönme kararı aldı. Düzenleme öncesi risk ağırlıkları, kredi kartlarında 1-6 ay vadede yüzde 100, 6 aydan uzun vadede yüzde 150; ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadelerde yüzde 150; taşıt kredilerinde ise yüzde 75 seviyesindeydi.

Kaynak: Haber Merkezi