ZME Science'ın haberine göre, Cambridge Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Venüs'ün hiçbir zaman Dünya benzeri özelliklere sahip olmadığını, aksine çorak, yaşanması imkansız ve "cehennemi andıran" bir gezegen olduğunu ortaya koydu.

Venüs'ün volkanik aktiviteleri ve atmosfer kimyasının incelenmesiyle, gezegenin oluşumunun ilk dönemlerinden itibaren kuruma sürecine girdiği ve sonraki aşamalarda sıvı suyu barındıracak kadar nemli olmayan bir hale dönüştüğü belirlendi.

Araştırmacılar, Dünya'daki volkanik patlamaların, çekirdeğin zengin su içeriğini gösteren büyük miktarda su buharı içerdiğine dikkat çekerken, Venüs'ün volkanik gazlarının sadece yüzde 6 oranında su barındırdığını ve bunun, gezegenin iç katmanlarında su bulunmadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Bazı bilim insanları, Venüs'ün 4,6 milyar yıl önce oluştuğunda Dünya'ya benzediğini ve devasa volkanik faaliyetlerin kontrolden çıkarak aşırı bir sera etkisi yarattığını, bu süreç öncesinde gezegende sığ okyanuslar ve ılıman bir iklim bulunduğunu savunuyor. Ancak diğerleri, Venüs'ün ilk dönemlerinden itibaren o kadar sıcak ve kuru olduğunu, bu yüzden suyun yoğunlaşamayacağını ileri sürüyor.

Venüs’ün Tarihi, Ötegezegenlerin Yaşanabilirliği İçin Ne Anlama Geliyor?

Cambridge Üniversitesi'nden Tereza Constantinou ve ekibi, Venüs'ün başlangıçta kalın bir buhar atmosferine sahip erimiş bir gezegen olduğunu ve zamanla Güneş radyasyonunun atmosferdeki hidrojeni yok ederek yaşanabilir olmayan bir gezegen haline geldiğini belirtti. Constantinou, Venüs’ün Dünya’ya en yakın gezegen olmasına rağmen, ötegezegen bilimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Eğer Venüs hiçbir zaman yaşanabilir olmadıysa, bu, Venüs benzeri gezegenlerin yaşanabilir olma olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Yapılan araştırmalar, yıldızların yaşanabilir bölgesinde bulunan kayalık ötegezegenlerin çoğunun Venüs benzeri özelliklere sahip olduğunu ve yaşamı destekleme ihtimallerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Haber Merkezi