Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) bilim insanları, tıbbi alanda çığır açacak bir gelişmeye imza attı. Beyne doğrudan bağlanabilen yeni bir biyonik bacak tasarladılar. Bu yenilikçi protez, hastanın beyninin robotik bacağını hissetmesine ve kontrol etmesine imkan tanıyarak, normal protezlerde mümkün olmayan düzeyde beyin kontrolü sağlıyor. Bu sayede hastalar daha doğal bir şekilde yürüyebiliyor ve yaşam kaliteleri önemli ölçüde artıyor.

Yunusemre Belediyesi ve Manisa Eczacı Odası'ndan atık ilaç toplama hamlesi Yunusemre Belediyesi ve Manisa Eczacı Odası'ndan atık ilaç toplama hamlesi

Yeni protez, hasta deneyimlerinde umut veriyor

Nature Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, yeni protezi kullanan yedi hastanın deneyimleri detaylandırılıyor. Cerrahi olarak agonist-antagonist miyonöral arayüz (AMI) olarak adlandırılan bu prosedür, dünya çapında bugüne kadar sadece 60 kişiye uygulanmış durumda. Bu karmaşık ameliyat, amputasyondan sonra hastanın kalan uzvundaki kasları (bu özel çalışmada yeni biyonik bacak) yeniden bağlamayı içeriyor.

AMI nasıl çalışıyor?

Oluşturulan bağlantılar, merkezi sinir sisteminin beyinden bacağa elektrik sinyalleri göndermesine ve beyinden gelen hareket komutlarını iletmesine olanak tanıyor. Bu komutlar daha sonra kaslara iletilerek protez uzvun içine yerleştirilen elektrotlar tarafından algılanıyor. Protezin hareketi ve konumu hakkındaki sinyaller de sinir sistemine geri gönderilerek sanki gerçek bir bacakmış gibi beyne aktarılıyor.

Hastalara kazandırdığı özgürlük şaşırtıcı

Biyonik bacak, ilk bakışta insana bağlı bir robot parçası gibi görünse de, ameliyat sonrasında hastaya kazandırdığı özgürlük düzeyi göz önüne alındığında, daha doğal kontrollü bir protez isteyenler için bir mucize olarak nitelendirilebilir. Nature Medicine'de yayınlanan rapora göre, AMI ameliyatı ve yeni protez uygulanan yedi hasta, aynı tür protez uzuv alan ancak geleneksel ampütasyonlara sahip insanlardan daha hızlı yürüyebildi. Hatta bazıları ampütasyon geçirmemiş kişilerle aynı hızda yürümeyi başardı.

Daha az ağrı ve daha az kas atrofisi hissedilecek

Bilim insanları ayrıca, biyonik bacak kullanmak için AMI ameliyatı geçiren hastaların genel olarak daha az ağrı ve kas atrofisi yaşadığını da bildiriyor. Bu, bu tür vakalar için bir diğer önemli gelişme olarak değerlendiriliyor. MIT bilim insanlarının geliştirdiği yeni biyonik bacak, ampute hastalar için hayat değiştirici bir potansiyele sahip. Beyne bağlanabilen bu yenilikçi protez, hastalara daha doğal bir şekilde yürüyebilme ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde artırma imkanı sunuyor. Bu gelişmenin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması ve birçok ampute hastaya umut ışığı olması bekleniyor.

Kaynak: haber merkezi