DSÖ, Marburg virüsünün yayılma riskine karşı dünya genelinde bir alarm durumu ilan etti. DSÖ’nün 29 Eylül 2024 tarihli raporuna göre, Afrika'nın Ruanda ülkesinde 7 bölgeden toplam 26 vaka bildirildi; bu vakalardan sekizi ölümle sonuçlanmadan kaydedildi. Virüs, yüksek ölüm oranları ile biliniyor ve meyve yarasaları aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor.

Salgının yayılma riski küresel düzeyde düşük

DSÖ, Ruanda'daki salgının ülke düzeyinde "çok yüksek", bölgesel düzeyde "yüksek" ve küresel düzeyde "düşük" risk olarak değerlendirildiğini açıkladı. Raporda, virüsün Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti ve Uganda sınırındaki bölgelerde de görüldüğü belirtildi. DSÖ, bu durumun, komşu ülkelere yayılma riskini artırdığına dikkat çekti.
Ayrıca, Ruanda’nın Doğu Afrika’daki birçok şehirle karayolu ağına sahip olması ve uluslararası bir havalimanının bulunması nedeniyle virüsün uluslararası yayılma potansiyelinin de yüksek olduğu vurgulandı. DSÖ, temaslı bir kişinin Belçika’ya seyahat ettiğini de bildirerek, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti.

Herhangi bir tedavisi bilinmiyor

Herhangi bir tedavisi bilinmiyor

DSÖ, mevcut durumda Marburg virüsü için herhangi bir tedavi veya aşının bulunmadığını özellikle vurguladı. Virüsün belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, burun ve ağız kanaması yer alıyor. Ruanda Sağlık Bakanı Sabin Nsanzimana, halkı paniğe kapılmamaları konusunda uyararak, “İnsanlar günlük aktivitelerine devam edebilirler. Marburg önleme önlemleri kapsamında herhangi bir aktiviteye yasak bulunmamaktadır. Hastalığın tüm odak noktalarını tespit ettiğimiz ve uygun önlemleri aldığımız için insanlar paniğe kapılmamalıdır” dedi.
Bakan Nsanzimana, bu süreçte halkın bilinçlenmesinin önemine vurgu yaparak, virüsle ilgili doğru bilgi akışının sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sağlık ekiplerinin olaylara müdahale için hazır olduklarını belirtti.

Yeni veriler endişe verici: COVID-19 sonrası gençlerde kalp krizi rahatsızlığı daha sık görülüyor Yeni veriler endişe verici: COVID-19 sonrası gençlerde kalp krizi rahatsızlığı daha sık görülüyor

Almanya'da da görüldü

Almanya'nın Hamburg kentinde, Ruanda'dan gelen bir öğrencinin ölümcül Marburg virüsü ile temaslı olduğunun tespit edilmesi üzerine tren istasyonu acil olarak kapatıldı. Sağlık ekipleri, öğrenciyi ve onunla birlikte bulunan kız arkadaşını koruyucu ekipmanlarla karantinaya aldı ve istasyonda bulunan bazı kişilerin sağlık durumlarını kontrol etmek için örnekler topladı.
Marburg virüsü, %88’e varan ölüm oranı ve tedavi ya da aşısının bulunmaması nedeniyle son derece tehlikeli bir virüs olarak biliniyor; belirtileri arasında ciltte döküntü, göz kanaması, ishal ve yüksek ateş yer alıyor.
Hızla harekete geçen sağlık ekipleri, gerekli sağlık taramalarını tamamladıktan sonra tren istasyonunu yeniden açtı. Yetkililer, durumu izlemeye devam ederek halk sağlığını korumak için gerekli önlemleri alacaklarını duyurdu.

Muhabir: Balamir Yıldız