CHP'li Erhan Adem: İktidar hem üreticiye hem tüketiciye yazık ediyor! CHP'li Erhan Adem: İktidar hem üreticiye hem tüketiciye yazık ediyor!

Giresun ismi denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Topal Osman Ağa bu kez yeşil sahalarda da isminden söz ettirmek üzere. TFF 1.Lig ekiplerinden Giresunspor yeni sezon formalarının iç tarafına 'Topal Osman Ağa'nın Ruhuna' yazısını ekletti.

Milli Mücadele döneminde özellikle Rum ve Ermeni çetelerine karşı verdiği sert mücadeleyle tarihte yerini alan Osman Ağa bir dönem Gazi Mustafa Kemal'in de en yakın adamlarından birisi konumundaydı. Taviz vermeyen tutumuyla tanınan Topal Osman Ağa'nı destekleyenlerle onun bu katı tutumuna karşı çıkanların tartışması Milli Mücadele döneminde bile iki farklı kutup yaratmıştı. Trabzon Miletvekili Ali Şükrü'nün öldürülmesi Topal Osman Ağa'nın da kaderini değiştiren gelişme oldu. Topal Osman Ağa ölümünün üzerinden bir asır geçmiş olmasına rağmen en çok tartışılan siyasi karakterlerden biri olarak dikkati çekiyor.

Topal Osman Ağa kimdir?

Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920´de Ankara'ya gitmiş, gerekli emirleri aldıktansonra Giresuna dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlatmış bir isim.
 Mart 1921´deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.
Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alyı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolu´lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar.Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir. Topal Osman Ağa'nın kaderini değiştiren olay Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey'in öldürülmesinde parmağı olduğunun ortaya çıkmasıyla yaşandı.
Meclis cinayet faillerinin derhal tutuklanmasını isteyince hükûmet, zanlı durumundaki TBMM Muhafız Taburu Komutanı Osman Ağa’nın yakalanmasını kararlaştırdı. Meclisin kararı üzerine Gazi Mustafa Kemal Paşa, yeni muhafız tabur Komutanlığına atanan İsmail Hakkı Bey’e Osman Ağa’nın tutuklanması emrini verdi. Muhafız Taburu, Osman Ağa’nın bulunduğu köşkü kuşattı. Çıkan çatışmada Osman Ağa ölü olarak ele geçirildi (2 Nisan 1923). Cenazesi Giresun kalesine defnedildi.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı