EKONOMİ HABERLERİ

"Bizi oy verdiklerimiz mağdur etti"

Sonu 'evim' ile biten birçok firma kapatılmış ve vatandaşların o ana dek gerçekleştirdiği ödemelerle birlikte ev hayalleri de, Eminevim gibi diğer şirketlere devredilmişti. Ancak mağdurlara TMSF tarafından yapılan açıklamalar pes dedirtti

ALPER TEMİZ - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçtiğimiz yıllarda kapatılan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından tasfiye işlemleri yürütülen onlarca 'evim' şirketi bünyesindeki tasarruflar, yine aynı dönemde lisanslanan Eminevim gibi şirketlere devredilmişti. Devre konu olan dava ise 10 ay sürmüş, bu süreçte de konut fiyatları beklenmedik oranda yükselmişti. Konut fiyatlarında önlenemez yükseliş devam ederken, sonu 'evim' ile biten firmaların mağdur ettiği vatandaşlar, tepkilerini tekrar gündeme getirmek istiyor. Evim Mağdurları Platformu'ndan bazı mağdurlar, Resmi Gazete'de yayınlanan devir süreci ve sonrası için,


"Devralan şirket ile yeni tasarruf finansman sözleşmesi imzalayan müşterilere tahsisat yapılabilmesi için, yeni sözleşmenin imzalandığı tarihte sözleşme tutarının yüzde kırkı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödemesi yapılan sürenin, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olması zorunludur." şeklindeki yeni yönetmeliğin kendilerini artan enflasyon nedeniyle sonsuz bir mağduriyet sarmalına soktuğunu dile getirdi. "Yüzde 40'a ulaşmak mümkün değil çünkü fiyatlar her gün artıyor" diyen mağdurlar "Artık yeter" diyor.

"Paramızı, kapatılan firmadan talep etmemiz istendi"
Bir 'evim' mağduru, "Resmi Gazete çıkana kadarki on ayı, ev alma sıramıza saymadılar. Yani devam etmek isteyen arkadaşlar için 10 aylık bir gecikme olacak. Ben 30 bin lira katılım ücreti verdim. Yasa değişti ve yüzde 40'a kadar ulaşırsa ev teslimatı yapılacak dediler. Bir önceki kapatılan firmada böyle bir koşul yoktu. Zaten enflasyon hergün artıyor. Bu yönetmelikler güncellenmeli çünkü ilgili Resmi Gazete'nin ilgili 'evim' mağdurları yönetmelikleri bizi bizzat mağdur eden unsur haline geldi" dedi. Başka bir mağdur ise yaşanan süreçte hükümetin ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) kendilerini mağdur ettiğini söyledi. Mağdur, iadeye konu bazı ödemeler içinse "Ben aradığım zaman bizi es geçiyorlar, belirtisiz bir şekilde bekletiyorlar. TMSF, 'Parayı firmadan alacaksınız, firmayla görüşeceksiniz' diyor. Ancak firmayı kendileri kapattı" diyerek tepkisini dile getirdi.

Hükümete sert tepki!
Bir başka Evim Mağdurları Platformu üyesi ise TMSF'nin kendilerinin 4. madde alacaklısı olduğunu belirttiklerini ancak buna rağmen telefonlarının yüzlerine kapatıldığını iddia ederek şunları söyledi, "Firmanızı bekleyeceksiniz diyorlar ancak ortada firma yok. Kapatılan şirketler, şu anda faaliyet gösteren firmaya devredildi, ancak bizim dosyalarımız da devredilmeliydi. Resmi Gazete'de yer alan yasaya göre ayların da devredilmesi gerekiyordu ama bu gerçekleşmedi" dedi. Evim mağduru, konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve milletvekilleriyle görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti ve şöyle söyledi, "Kendi oy verdiğimiz insanlar bize bunu yaptı. Kapatmasalardı mağdur da olmazdık. Kanser olup eşlerinden ayrılanlar oldu, 47 bin insan mağdur oldu."