İzmir’in Bornova ilçesinde, Çocuk ve Gençlerde Sosyal Destek (ÇEDES) Projesi kapsamında okullara atanacak din görevlileri, büyük tartışmalara yol açtı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, ÇEDES projesi çerçevesinde 99 okula imam ve din görevlisi atanacağı duyuruldu. Atamalar arasında 7 anaokulu, 32 ilkokul, 27 ortaokul ve 33 lise yer alırken, öğrencilere camilerde dini eğitim verileceği de bildirildi. Ancak bu uygulama, eğitimin laik temellerini savunan kesimler tarafından tepkiyle karşılandı.
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, projenin eğitim sistemine olan olumsuz etkilerine dikkat çekerek, kararın laik eğitime zarar verdiğini savundu. Eşki, projenin amacının eğitim değil, siyaseti desteklemek ve toplumsal tartışmalardan kaçmak olduğunu öne sürdü.

“Eğitimin içi boşaltılıyor”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, ÇEDES projesi kapsamında okullarda din görevlisi görevlendirilmesini sert bir dille eleştirdi. Eşki, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, eğitim sisteminin dinselleştirilmesinin olumsuz etkilerine vurgu yaptı ve şu ifadeleri kullandı: "Bir dinin inandırıcılığını, ibadethane ya da din görevlilerinin sayısı belirlemez. Hele günümüz teknoloji çağında, bu unsurların hiçbir etkisi olmaz. İslamiyet’i siyasete alet etmek, belki küçük bir azınlığı daha da dindar yapabilir; ancak büyük kitlelerle arasına mesafe koymaktadır."
Eşki, ÇEDES uygulamasının amacını da açıkça ifade etti. Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "Din görevlilerinin itibarını azaltan ve eğitimin içini iyice boşaltan ÇEDES uygulamasının, siyasal propaganda yapmak ve ekonominin konuşulmasını önlemekten başka bir amacı olmadığı çok açıktır" dedi.
Başkan Eşki, okulların gerçek ihtiyaçlarına dikkat çekerek, bu tür uygulamaların eğitim sistemine zarar verdiğini belirtti. "Okulların manevi danışmana değil, daha fazla öğretmene, laboratuvara, sıcak yemeğe ve temizliğe ihtiyacı var" diyen Eşki, öğrencilerin daha iyi bir eğitim alabilmesi için altyapının ve eğitim kadrosunun güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
Eğitim sisteminin laik yapısının korunması gerektiğini savunan Eşki, "Laik eğitimin temelleri zayıflarken, öğrencilerin gerçek ihtiyaçlarına yönelik desteklerin artırılmasının önemi büyüktür" diyerek, okullarda eğitimin kalitesini artırmaya yönelik somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

İşte Eşki'nin paylaşımı:

İşte Eşki'nin paylaşımı
 

Muhabir: Osman Günden