Bornova'ya 40 yatak kapasiteli tam donanımlı yeni bir huzurevi ve yaşlı bakım merkezi açılıyor.Yeni umut ve mutluluklara adım atmak için başlatılan  projenin örnek teşkil etmesi bekleniyor.


Yaşlıların huzurlu bir ortamda yaşamlarını idame ettirebilmeleri için tasarlanan  Hobyarlı Ahmet Paşa Vakfı Bornova Bakım Merkezi'nde hobi alanları, dinlenme mekanları, sağlık hizmeti ile 40 kişi kapasiteli misafirleri ağırlayacak. Yaşlı bireylerin ihtiyaçlarını karşılayan kapsamlı ve bütüncül bir alt yapı olması gerektiğine dikkat çeken Hobyarlı Ahmet Paşa Vakfı yönetisi Necip Özbey, planlananan huzurevi ve bakım merkezini şöyle tanıttı: 


"İhtiyacı olan tanıdıklar şimdiden 'ben sıradayım' diyor. İlk kapasitemiz 40 civarında ama şu an bile gelen işbirliği teklifleriyle, kapasiteyi üç katına çıkarma sansımız  olacakgibi görünüyor. Ancak her şeyi oturtarak planlı ilermek istiyoruz. Biz bu işi sürdürülebilir yapmak istiyoruz. Bu hizmeti vereceğiz diyoruz, şimdi gelecek ekip tecrübeli ama bundan sonrasını da düşünmemiz lazım. Bir akademi kurma hedefimiz var. Sağlık hizmetleri konusunda eleman yetiştirmek üzerie bir akademi kurmamız gerekiyor. Sadece bizim için değil dışarıda da çok ihtiyaç var. Sürekli yaşlı popülasyonumuz artıyor, çok yüksek paralara bile hizmet alamayanlr oluyor. Bu büyüyen soruna bizim katkımızın örnek olması ve işbirliği ile projeleri büyütme hedefimiz var."


Belediyeler ile işbirliği konusuna da değinen Özbey "Bizim en basit örnek olarak Bornova Belediyesi'nden projemiz için öncelik vermelerini sitedik. Bir yer tahsisi, bimna tahsisi olabilir. Belediyelerin bu konuda bir kar beklentisi yok. Belediyeler sonuçta kamu hizmeti yapıyor. Bu tür anlaşmalarla birlikte merkezi, özel şirketlerden daha çok kamuyla yapmanın önü açılıyor. Vakıf olmanın önemi de buradan geliyor ve başka vakıflara da örnek olacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 10 03 At 16.55.46


Sağlık hizmetleri'nin, yaşlı ve engelli bireyler için hayati önem taşıdığının ifade edildiği bilgiler şöyle tanıtıldı: 


Sağlık çalışanlarının da bakım merkezinde hizmet vereceğini ifade ederek sağlık hizmetlerine kolay erişim sağlanmalı; düzenli sağlık kontrolleri, acil tıbbi müdahale olanakları ve özel tedavi gerektiren durumlar için uzman doktorlar bulunmalıdır. Ayrıca, ilaç takip sistemleri ve evde sağlık hizmetleri gibi olanaklar da sunulmalıdır.
Sağlık hizmetlerine kolay erişim sağlanmalı; düzenli sağlık kontrolleri, acil tıbbi müdahale olanakları ve özel tedavi gerektiren durumlar için uzman doktorlar bulunmalıdır. Ayrıca, ilaç takip sistemleri ve evde sağlık hizmetleri gibi olanaklar da sunulmalıdır. Fiziksel sağlığı desteklemek için uygun spor salonları, yürüyüş parkurları ve yüzme havuzları gibi olanaklar sağlanmalıdır. Bu tür imkanlar, bireylerin yaşam kalitesini artırır. Banyo, giyinme veya yemek yeme gibi günlük aktivitelerde desteğe ihtiyaç duyan bireyler için kişisel bakım hizmetleri sunulmalıdır. Bu hizmetler, onları koruyacak ve bağımsızlıklarını artıracak şekilde organize edilmelidir.


Yalnızlık hissini azaltmak için sosyalleşme vurgusu


Huzurevi ve bakım merkezinde sosyal etkileşim olanaklarının sunulacağı belirtilerek "Sosyal etkinlikler, atölye çalışmaları ve grup terapileri düzenlenmelidir. Bu, yalnızlık hissini azaltır ve bireylerin toplumla bütünleşmesini teşvik eder.


Bireylerin yaşam alanları, onların ihtiyaçlarına uygun olmalı ve güvenli bir çevre sunulmalıdır. Teknolojik destekli çözümler ile acil durumlar için alarm sistemleri ve otomatik aydınlatma gibi güvenlik önlemleri alınmalıdır.


Bornova Bakım Merkezi, yaşlı ve engelli kişilerin bakımı konusunda belirlenmiş tüm özellikleri içeren etkin fiziki ve teknik alt yapısına, geriarti ve engelli sağlığı konusunda deneyimli ekibe sahip olmasının yanı sıra, sosyal, sağlık, eğitim öğelerini merkezine alarak 1740 yılında hayır yapmak üzere kurulmuş olan Hobyarlı Vakfı tarafından yönetilmesi nedeniyle her zaman planlı, titiz, adil, sevecen olma sorumluluğunu taşıyacaktır.

Whatsapp Image 2024 10 03 At 16.56.20
Engelli bireyler de unutulmadı


Bakıma muhtaç yaşlı ve engelli bireyler için evde bakım ve ilgili hizmetlerin organize edilmesini de önemsediklerini ifade eden Özbey bakım verecek kişilerin alanında eğitimli ve deneyimli olacaklarını belirtti. 


Vakfın açıklamasında sağlık hizmetiyle ilgili şu ifadeler yer aldı: 


"Sağlık profesyonelleri, sosyal hizmet uzmanları ve ilgili diğer branşlarla koordinasyon sağlanmalıdır. Tıbbi bakım, ilaç yönetimi, terapi hizmetleri gibi farklı hizmetlerin entegrasyonu önemlidir. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlar için prosedürler belirlenmelidir.  Bakım sürecinde aile üyelerine ve bakıcılara eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulmalıdır. Psikolojik destek ve rehberlik hizmetleri organize edilmelidir.
Yerinde Bakım Servisi hem fiziki, hem teknik alt yapı, hem de sağlık, kişisel bakım, temizlik, sterilizasyon gibi işlemleri periyodik olarak verebilecek, geriarti ve engelli sağlığı konusunda deneyimli ekibine sahiptir. Bu hizmetlerin kalitesi Hobyarlı Vakfı Yönetimi güvencesindedir.


Hobyarlı Ahmet Paşa Vakfı hakkında


Huzurevi ve bakım merkezinin, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Hobyarlı Ahmet Paşa Vakfı tarafından yapılmasının güven verdiğini ifade eden Özbey vakfı da şöyle tanıttı: 


Ahmet Paşa, devrin büyük yazı ustalarından dersler almış, özellikle divani yazıda şöhret kazanmıştır. Hobyarlı Ahmet Paşa'nın yaşamı ve hizmetleri, Osmanlı tarihi içinde önemli bir yer tutuyor ve onun dönemi, özellikle devletin yönetimindeki değişimler ve zorluklarla şekillenmiş. Eğitim kurumlarının kurulmasına destek vermesi ve birçok hayır işinde bulunmasıyla tanınan Ahmet Paşa, kültürel kayıtlara göre, Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim alanında katkılarıyla tanınmış bir devlet adamı. 
Hobyarlı Ahmet Paşa Sadrazam olduğu 22 Haziran 1740 tarihinden tam bir ay sonra 24 Temmuz 1740 tarihinde Ahmet Paşa Bin Cafer Ağa Vakfını kurmuş, Osmanlı Devletinin çeşitli kademelerinde idari görev yapmış olmanın verdiği tecrübe ile dönemin vakıf kurma kuralları ve kayıt düzenine uygun olarak Vakfiyesini oluşturmaya başlamıştır. 


Hobyarlı Ahmet Paşa’nın aynı dönemde kurduğu Hobyarlı Hacı ve Hacı Sirkeci Sadrazam Cafer Ağa Oğlu Ahmet Paşa Vakfı. Hobyar İstasyonu’nun tarihî kayıtlarında yer almış ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arşivlerinde vakfın kaydı bulunuyor. 
 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR