Son Mühür- Son zamanlarda, dünyada süren boykot çağrılarının etkisiyle bazı teknoloji markalarına yönelik boykot çağrıları artış gösterdi.

Özellikle İsrail'e destek verdiği iddia edilen markalar boykot ediliyor. Bu durum, tüketicilerin alternatif markalara yönelmesine neden oldu. Peki, boykot olmayan bilgisayar markaları hangiler? İşte detaylar...

Boykot olmayan bilgisayar markaları hangileri?

Boykot olmayan bilgisayar markaları hangileri?

Son dönemde bazı bilgisayar markaları, boykot çağrılarının hedefi oldu. Tüm markalar boykot çağrılarından etkilenmiş değil. Peki, boykot dışında kalan bilgisayarlar hangileri?

Boykot olmayan bilgisayar markaları aşağıdaki gibidir:

  • Samsung
  • Casper
  • LG
  • Huawei
  • Lenovo
  • Vestel
  • Toshiba
  • Monster
  • ASUS 
  • MSI
  • Acer

Samsung

boykot olmayan bilgisayar markaları samsung

Samsung, 1938 yılında Güney Kore’de Lee Byung-chul tarafından kurulan köklü teknoloji markasıdır. Faaliyetlerine ilk olarak ticaret şirketi olarak başlayan Samsung zamanla elektronik, gemi inşası, inşaat ve sigorta gibi birçok farklı sektöre adım atarak dünyanın en büyük holdinglerinden biri haline geldi.

Günümüzde özellikle elektronik ve teknoloji alanında globalde lider konumda olan Samsung, Türkiye'de de sıkça tercih ediliyor. 

Boykot çağrılarının dışında kalan Samsung, güvenle tercih edilebilecek laptop markaları arasında yer alıyor.

Casper

boykot olmayan bilgisayar markaları Casper

Casper, 1991 yılında üniversiteden yeni mezun olmuş 3 girişimci bilgisayar mühendisi Altan Aras Fakılı, Yalçın Yıldırım ve Ali İhsan Taşkın tarafından İstanbul'da kuruldu.

Türkiye merkezli olan yerli teknoloji markası Casper,  masaüstü ve dizüstü bilgisayarların yanı sıra tablet ve sunucu gibi çeşitli teknolojik ürünlerle biliniyor. 

LG

boykot olmayan bilgisayar markaları LG

LG, 1958 yılında Güney Kore'de "GoldStar" adıyla kurulmuş, köklü bir teknoloji firmasıdır. Kore Savaşı'nın ardından ülkenin yeniden yapılanma sürecinde, yerel elektronik ürünler ve ev aletleri üretmek amacıyla faaliyete geçen LG, zamanla küresel çapta tanınan markaya dönüştü.

Günümüzde özellikle televizyon, ev elektroniği ve beyaz eşya alanlarında öne çıksa da, bilgisayar ve monitör teknolojilerinde de güçlüdür. LG, boykot çağrılarının dışında kalan güvenilir markalardan biri olarak dikkat çekiyor.

Huawei

boykot olmayan bilgisayar markaları Huawei

Huawei Technologies, 1987 yılında Ren Zhengfei tarafından Çin’de kurulan ve teknoloji alanında hızla büyüyerek global haline gelen bir markadır.

Boykot listelerinde yer almayan markalar arasında bulunan Huawei, faaliyetlerine ilk olarak telekomünikasyon ekipmanları üreterek başlamıştır.

Zaman içinde ürün yelpazesini genişleten Huawei akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet ve giyilebilir teknoloji ürünleriyle uluslararası pazarda güçlenmiştir. Yenilikçi teknolojileri ve estetik tasarımıyla Huawei, boykot değildir.

Lenovo

boykot olmayan bilgisayar markaları lenovo

Lenovo, 1984 yılında Çin’in Beijing şehrinde Liu Chuanzhi öncülüğünde bir grup mühendis tarafından “Legend” adıyla kurulmuştur.

Zamanla markasını uluslararası pazara taşıyan şirket, daha sonra adını Lenovo olarak değiştirerek küresel ölçekte güçlü konuma gelmiştir.

Bugün 180’den fazla ülkede faaliyet gösteren Lenovo, geniş ürün yelpazesiyle dikkat çekerken, özellikle kişisel bilgisayar alanında öne çıkmaktadır.

2023 itibarıyla dünyanın en büyük PC üreticisi olarak sektördeki liderliğini koruyan Lenovo, boykot kapsamına girmemektedir.

Monster Notebook

boykot olmayan bilgisayar markaları Monster Notebook

Monster Notebook, 2000 yılında İstanbul’da kurulan ve tamamen yerli sermaye ile büyüyen teknoloji markasıdır.

Özellikle yüksek performanslı oyun bilgisayarlarıyla tanınan Monster, Türkiye'nin lider yerli laptop üreticilerinden biri olarak öne çıkıyor.

Boykot dışı markalar arasında yer alan Monster, Türkiye sınırlarını aşarak Kıbrıs, Dubai ve çeşitli Avrupa ülkelerinde de faaliyet göstermekte.

ASUS

boykot olmayan bilgisayar markaları ASUS

ASUS, 1989 yılında Tayvan’da kurulan ve dünya genelinde tanınan teknoloji markasıdır. Faaliyetlerine anakart üretimiyle başlayan ASUS, zamanla dizüstü bilgisayardan akıllı telefona, tabletten farklı elektronik cihazlara kadar geniş ürün yelpazesi sunmaya başlamıştır.

Tayvan merkezli olan ASUS’un İsrail ile herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve boykot edilen markalar arasında yer almamaktadır.

MSI

boykot olmayan bilgisayar markaları MSI

MSI (Micro-Star International), 1986 yılında Tayvan'da kurulan ve global ölçekte tanınan teknoloji şirketidir. Kuruluşundan bu yana yüksek performanslı bilgisayar donanımları ve özellikle oyuncu odaklı dizüstü bilgisayarları ile dikkat çeken MSI, anakart, ekran kartı, dizüstü bilgisayar, oyuncu ekipmanlarıyla öne çıkıyor.

Tayvan merkezli olması ve İsrail ile herhangi bir ticari ya da yapısal bağının bulunmaması nedeniyle, boykot edilen markalar arasında yer almamaktadır.

Acer

acer bilgisayar

Acer, 1976 yılında Tayvan’da Stan Shih, George Huang ve Carolyn Yeh tarafından Multitech adıyla kurulmuştur.

1987 yılında ismini Acer olarak değiştirerek küresel teknoloji pazarında yerini almıştır. Geniş ürün yelpazesiyle dikkat çeken Acer dizüstü bilgisayarlar, masaüstü sistemler, monitörler, tabletler ve oyun aksesuarları gibi birçok alanda kullanıcılarına hizmet sunuyor. Acer'in boykot olup olmadığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Boykot olan bilgisayar markaları hangileri?

Boykot çağrıları son dönemde teknoloji sektörünü de etkisi altına aldı. Bazı bilgisayar markaları etik yaklaşımları ya da belirli ülkelerle olan ilişkileri nedeniyle çeşitli gruplar tarafından hedef alınıyor. Boykot olmayan bilgisayar markalarını incelemiştik. Peki, boykot olan markalar hangileri? 

Boykot olan bilgisayar markalarından bazıları aşağıdaki gibidir;

  • HP 
  • Apple
  • Sony
  • Vestel

HP boykot mu?

boykot olan bilgisayar markaları HP

HP, İsrail'in Filistinlilere yönelik uyguladığı hareket kısıtlamalarına, sağladığı biyometrik kimlik sistemiyle destek veriyor.

HP CEO’su Enrique Lores, 19 Ekim 2023’te LinkedIn hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail’e yönelik korkunç saldırılar ve giderek artan şiddet olayları her geçen gün daha da acı verici ve izlenmesi zor bir hal alıyor.

Bu süreçte, akıl almaz kayıplar ve belirsizliklerle mücadele eden herkes için derin bir üzüntü içindeyim” demişti. Bu nedenle HP boykottur.

Apple boykot mu?

boykot olan bilgisayar markaları apple

Apple CEO’su Tim Cook, İsrail’de yaşanan yıkıcı saldırılar nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirterek, İsrail’deki yerleşimcilere destek mesajı vermişti.

Elon Musk’ın Demir Kılıçlar Operasyonu sürecindeki açıklamalarının ardından, 16 Ekim 2023’te Meta (Facebook) CEO’su ve kurucusu Mark Zuckerberg ile Google CEO’su Sundar Pichai de İsrail’e desteklerini kamuoyuyla paylaşmıştı. Apple, boykot listesinde yerini almakta.

Sony

boykot olan bilgisayar markaları sony

Sony Music Entertainment, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınadığını ve insan haklarına bağlılığını vurguladığını belirtti.

Öte yandan, Sony'nin hissedarları arasında İsrail’e yatırım yapan BlackRock gibi küresel finans şirketlerinin bulunması, şirketin dolaylı yoldan İsrail’e destek verdiği iddialarını güçlendirdi.

Vestel

boykot olan bilgisayar markaları vestel

Vestel, Zorlu Holding çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin önde gelen teknoloji firmalarından biridir. Son dönemde, Zorlu Holding'in İsrail'deki yatırımları ve Vestel CEO’su Ergün Güler’in Ramazan mesajına Zorlu Holding CEO’su Cem Köksal’ın tepki göstermişti.

Vestel’in Batı kökenli kutlamalara yer verirken Ramazan tebriklerine karşı çıktığı iddiaları nedeniyle boykot ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ