Son Mühür - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına yönelik yeni bir düzenleme taslağını kamuoyunun görüşüne sundu. Taslağa göre, WhatsApp, Telegram, Discord ve Signal gibi mesajlaşma uygulamaları ile Instagram, X, TikTok ve Facebook gibi mesajlaşma özelliği taşıyan sosyal medya platformları BTK denetimine girecek.
Taslakta "Şebekeler Üstü Hizmet" tanımı getirilirken, bu tanıma internet üzerinden yazılı, sesli ya da görüntülü iletişim sağlayan tüm platformlar dahil ediliyor. Herhangi bir değişiklik yapılmadan yürürlüğe girerse, BTK 1 Ocak 2026'dan itibaren mahkeme kararı olmaksızın, güvenlik, kamu düzeni veya kamu sağlığı gerekçesiyle bu platformlara erişim engeli getirme yetkisine sahip olacak.
Erişim engeli getirebilecek
Yönetmelik ile birlikte, şebekeler üstü hizmet sağlayıcılarına yönelik olarak BTK tarafından millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı gibi kamu yararını gözeten gerekçeler çerçevesinde doğrudan erişim engeli uygulanabilecektir. Taslak yönetmelikte bu konuyla ilgili maddede şu ifadeler yer alıyor:
"Kurum, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı ve benzeri kamu yararı gerekleri çerçevesinde, yetkilendirmeye tabi olup olmadığına bakılmaksızın şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin doğrudan engellenmesine karar verebilir."
Mesajlaşma uygulamalarına 'yetkilendirme' zorunluluğu
Daha önceki düzenleme ile Türkiye'den günlük erişimi 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya platformlarının Türkiye'de temsilci belirlemesi zorunlu hale getirilmişti. Yeni yönetmelik ile birlikte, şebekeler üstü hizmet sağlayıcılarının Türkiye’de şirket kurmaları ve BTK'dan yetkilendirme almaları da zorunlu olacak.
Bant daraltma cezası uygulanacak
Yetkilendirme almadan hizmet sunan şirketlere 1 milyon TL ile 30 milyon TL arasında değişen idari para cezaları uygulanabilecek. Ayrıca, altı ay içinde yetkilendirme almayan platformların bant genişliği %95 oranında kısıtlanacak. Üç ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen platformlar ise tamamen erişime kapatılabilecek. Bunun yanı sıra, belirli şartlar sağlanmadığı takdirde bu platformlara üç yıl boyunca yetkilendirme verilmeyecek.