Tam 22 yıl önce İzmir bu toprakların yetiştirdiği en kendine özgü ozanlarından birinin son nefesine tanık oldu. Edebiyatımızda marjinal tartışmasını başlatan, 'ben zar atmıyorum ki… Berduşlukla, serserilikle karıştırıyorlar marjinalliği, ben buna karşıyım' diyecek kadar kendine güvenen, yaşamı boyunca özgür ve özgün olmayı başarmış bir şairdi o. 2002 yılının 12 Temmuz gece yarısında ona son günlerinde kucağını açan İzmir'de verdi son nefesini. Dönemin İzmir Şehr-i emini Ahmet Piriştina'nın devreye girmesiyle sekiz ay kaldığı Gürçeşme Huzurevi'nde rahatsızlanmış kaldırıldığı Eşrefpaşa Hastanesi'nde yaşama veda etmişti. Cemal Süreya'nın, Nilgün Marmara'nın, Turgut Uyar'ın, Edip Cansever'in yani bambaşka bir kuşağın bambaşka bir parçası olarak gençliğinde kısa bir süre yaptığı kaymakamlık nedeniyle Kaymakam Kafka olarak nitelendirilen Ece Ayhan için edebiyatımızda açılan sayfaların bol, okuyucusunun kadir kıymet bilir olması umuduyla. Bu dünyadan marjinal şiirin şahı '“Ben Türk şiirine ters takla attırdım” diyen bir Ece Ayhan geçti.

Ece Ayhan kimdir?

Tam adı Ece Ayhan Çağlar olan şair 1931 yalında Muğla'nın Datça İlçesi'nde dünyaya geldi. İstanbul Atatürk Lisesi'nden mezun olan şair, 1959 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi.
1962-1966 yıllarında Gürün, Alaca, Çardak ilçelerinde kaymakamlık yaptı. Daha sonra memurluktan ayrılarak Istanbul'a gitti. Meydan Larousse'da çevirmenlik yaptı, Türk Sinematek Derneği ile çeşitli özel yayınevlerinde çalıştı.
1954-55 yıllarında Türk Dili, Varlık, Yenilik dergilerinde yayınlanan şiirlerinden sonra Seçilmis Hikayeler, Pazar Postasi, Yeditepe dergilerinde yazdı (1955-60). 

Yapıtları...

Kinar hanım'in denizleri (1959), Bakışsız bir Kedi Kara (1965), Ortodoksluklar (1968), Devlet ve Tabiat (1973). [Bu dört yapıtı biraraya getiren toplu yayın: Yort Savul (1977)], Zambaklı Padişah (1981), Defterler (günlük, 1981), Kolsuz bir Hattat (düzyazılar, 1987), Çanakkaleli Melahat iki el Mektup ya da Özel bir Fuhuş Tarihi (1991).

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı