Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan "Çanakkale Kahramanları Projesi" kapsamında, Çanakkale Muharebeleri sırasında büyük kahramanlıklar göstermiş önemli isimlerin hayat hikâyeleri, tarihi gerçeklere uygun şekilde edebiyat eserleri olarak kaleme alındı. Bu proje sayesinde Çanakkale kahramanlarını saygıyla anmak, anlamak ve anlatmak, özellikle çocuklar ve gençler arasında bu eserlerin okunmasını ve içselleştirilmesini sağlamak hedeflendi.
Temmuz 1915’te, Harbiye Nezareti tarafından şair, yazar, ressam ve bestekârlardan oluşan bir heyet Çanakkale’ye gönderilerek, muharebe alanlarını gezip duygu ve düşüncelerini sanat yoluyla halka ve geleceğe taşımaları istendi. Ancak dönemin şartları nedeniyle istenilen ölçüde sanat eseri ortaya çıkmadı.
100 yıl sonra tekrar
100 yılın üzerinde bir zaman sonra, bu görev Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yazar ve öğretmenlere verildi. Yazar öğretmenler, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından bir hafta süreyle Çanakkale’de misafir edilerek muharebe alanlarını gezdi ve bilgi ile belgeler ışığında hikâyelerini yazacakları kahramanların izini sürdü.
Çanakkale Kahramanları Öykü Seti hazırlandı
2021 yılında 10 kitaptan oluşan Çanakkale Kahramanları Öykü Seti hazırlandı. Ayrıca, 7 kitaptan oluşan Çanakkale Kahramanları Öykü Seti’nin 2 kitabı da 2024 yılında tamamlandı. Bu set, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün organizasyonunda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Çanakkale Kültür Yolu Festivali çerçevesinde 1 Eylül Pazar günü saat 14.00’te Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde genç okurlarla buluştu ve yazarlarla bir söyleşi programı gerçekleştirildi.